Wat te doen tegen telefoonangst?

Gieren de zenuwen door je lijf als je moet bellen? Of stel je een telefoongesprek altijd uit? No worries: je bent niet de enige die telefoonangst heeft. Maar liefst 40% van de werknemers heeft hier last van. Ze.nl geeft tips! 
 
Je kunt er tegenwoordig niet meer omheen: de telefoon. Vandaag de dag zijn we vrijwel overal en altijd bereikbaar. Best handig zou je denken, maar als je last hebt van telefoonangst een ware nachtmerrie. 
 
Vormen van telefoonangst
Er bestaan verschillende vormen van telefoonangst. Het varieert van mensen die zich ongemakkelijk voelen wanneer ze iemand gaan bellen, tot mensen die een telefoongesprek dagen - of misschien wel wekenlang - uit kunnen stellen. Het kan dus gewoon vervelend zijn, maar voor sommige personen is het echt een zware belemmering in het dagelijks leven.
 
Er is niet altijd een duidelijke oorzaak aan te wijzen voor telefoonangst. Wel zijn er een aantal theorieën en zijn er enkele verbanden gelegd. Zo wordt er bijvoorbeeld gezegd dat telefoonangst een vorm van sociale angst is. De persoon in kwestie maakt zich in dit geval erg druk over wat anderen van hem of haar vinden en is bang om voor schut te staan. Andere wetenschappers stellen dat telefoonangst simpelweg voortkomt uit pure onzekerheid. Daarnaast zijn er ook nog enkele psychiatrische ziektebeelden (burn-outs en depressiviteit) waarbij telefoonangst een vaker voorkomend verschijnsel is.
 
 
Wat te doen aan telefoonangst?
Als de angst zeer ernstige vormen aanneemt, is het aan te raden om eens met een huisarts of psycholoog te gaan praten. Blijft het probleem bij jou echter binnen de perken? Kijk dan eens naar onderstaande tips. 
 
Waarom ben je bang om te bellen? 
Vraag jezelf eerst eens af waarom je zo bang bent om te bellen. Bij wat voor soort telefoongesprekken komt het voor? Is dit alleen op je werk? Bijvoorbeeld bij het voeren van gesprekken waarvan ?iets afhangt?? Of ook als je met familie en vrienden moet bellen? Daarnaast is het goed om te kijken of deze onderwerpen betrekking hebben op jouw gevoel. Vind je het spannend om te praten over onderwerpen waar je weinig of zelfs geen verstand van hebt? 
 
Een goede voorbereiding is het halve werk! 
Als je last hebt van telefoonangst is een goede voorbereiding belangrijk. Het is slim om van tevoren alvast een gespreksplan op te stellen. Hierin schrijf je op welke punten en onderwerpen je wilt bespreken en hoe je je gesprek wilt openen. Als de eerste zinnen vloeiend eruit komen, voel je jezelf zeker en gaat de rest ook soepeler.  
 

Maak dus voor jezelf een lijstje met alle vragen die je hebt en alle punten die je wilt bespreken. Dit geeft je grip op het gesprek. Bovendien kun je tijdens een ongemakkelijke stilte snel op je lijstje kijken om het volgende punt aan te halen.
 
Houd jezelf bezig
Zorg ervoor dat je niet te bewust bezig bent met het feit dat je moet gaan bellen. Houd jezelf voor en tijdens het telefoneren bezig met andere dingen. Spreek met jezelf precies af wanneer je gaat bellen en doe het dan ook direct. Ga dus niet al uren van tevoren piekeren over het feit dat je straks nog dat ene telefoontje moet gaan plegen, maar ga even iets anders doen en loop na afloop direct door naar de telefoon. Laat je niet gek maken door jezelf! 
 
Oefen je telefoongesprek
Het klinkt misschien wat suf, maar voor sommige mensen kan het helpen om telefoongesprekken vooraf te oefenen. Je kunt het gesprek oefenen aan de hand van een standaard opbouw die je in elk (zakelijk) telefoongesprek kunt toepassen. Een voorbeeld van de opbouw van een telefoongesprek kan er als volgt uitzien:
 
Opening: Hallo, Goedemorgen/-middag/-avond, met [naam].
Aanleiding van gesprek: Ik heb een vraag over? / Ik bel naar aanleiding van?
Gesprek: Voer het gesprek, bekijk je lijstje regelmatig en werk het af.
Volgende stappen: Wie gaat wat naar aanleiding van dit gesprek doen? Mailen, bellen, vervolgafspraak.
Afsluiten: Eventueel samenvatten en bedanken.
 

Je bent niemand tot last 
Wees je ervan bewust dat de persoon aan de andere kant van de lijn het heel normaal vindt om gebeld te worden. Daarnaast heeft degene die je moet bellen, altijd de keuze om wel of niet op te nemen. Voel je dus niet schuldig over het feit dat je iemand misschien stoort. Als er wel opgenomen wordt, dan weet je dat hij of zij waarschijnlijk wel tijd heeft voor een gesprek. Nog beter is om het natuurlijk gewoon te vragen. 
 
Wat is het ergste dat er zou kunnen gebeuren?
Schrijf voor jezelf eens op wat het allerergste is wat er zou kunnen gebeuren tijdens het gesprek. Je zult zien dat het meevalt! Je kunt je angsten pas loslaten als je ze eerst kunt benoemen. 
 
Bereid een voicemailboodschap voor
Houd er rekening mee dat je op een voicemail terecht kunt komen. Bereid dus altijd, voor de zekerheid, een heldere boodschap voor in een paar korte zinnen. Vermeld duidelijk wie je bent, waar je voor belt en op welk nummer hij of zij je kan bereiken. 
 
Voer je telefoongesprek
Hoe vaker je belt, hoe makkelijker het wordt. Denk dus niet te veel na en stel het niet uit. Het is gewoon een kwestie van oefenen en doen!

Heb jij last van telefoonangst?