Waarom krijg je soms tranen van geluk?

Psyche & spiritualiteit door Jennifer

Wanneer iemand huilt, denken we vaak dat het niet goed gaat met diegene. Huilen wordt toch snel geassocieerd met negatieve emoties. Dat terwijl je soms ook tranen van geluk huilt. Alleen waarom eigenlijk? Hoezo huilen mensen als ze blij zijn? Daar kunnen verschillende redenen achter zitten.

Lees ook: Bizar: er zijn mensen die opgewonden raken van tranen

Tranen van geluk

Het kan niet anders, maar waarschijnlijk heb je het weleens ervaren. Zo’n moment dat je je echt heel blij en gelukkig voelde. Misschien tijdens het moment dat je grote liefde je ten huwelijk vroeg of zodra je eindelijk, na de vele struggles, je diploma haalde. Vervolgens rollen de tranen uit je ogen, terwijl je in een prima mood zit. Soms raak je dan helemaal overdonderd door de tranen van geluk. Je vraagt je stiekem toch af: waar komen deze happy tears vandaan? Geen zorgen, het overkomt iedereen een keer. Een onderzoek uit 2018 laat zien dat 68 procent van de deelnemers weleens huilde om een positieve of fijne gebeurtenis. Het is dus heel normaal en dit zijn de mogelijke redenen van je tranen van blijdschap.

1. Onderdrukte gevoelens

Allereerst heb je mogelijk last van onderdrukte gevoelens. En ja, de tranen komen dan naar buiten na een leuke gebeurtenis. Mogelijk zitten onder de happy tears verdrietige gevoelens verstopt, waar je nog niet eerder bij terechtkwam. Ah!

2. Helpt je lichaam kalmeren

Ook kan een positieve huilbui helpen bij het kalmeren van je lichaam. In de emotionele tranen van blijdschap zitten bepaalde eiwitten en stresshormonen. Zodra je de tranen laat lopen, raak je de stresshormonen dus kwijt en geef je je lichaam meer rust. Grote kans dat je daarna in een betere mood terechtkomt.

3. Toont kwetsbaarheid

Natuurlijk toon je ook een hoop kwetsbaarheid, wanneer je huilt. Of het nou om negatieve emoties gaat of positieve emoties, iemand zal altijd met je meeleven. Hierdoor raak je weer sneller in contact met mensen. Soms helpt dit om een bepaalde band te versterken.

4. Leert je omgaan met heftige emoties

Tot slot leren tranen van blijdschap je omgaan met de meer heftige emoties. Tijdens een huilbui heb je vaak het gevoel, dat je de emoties wegduwt uit je lijf. Ook als je tranen van geluk krijgt. De tranen blijven overweldigend. Al helpt het dus wel om de emotie meer los te laten.

Lees ook: De reden dat je spontaan moet huilen na de seks