8 tips om tijd te besparen in de ochtend

Vrije tijd door Jennifer

De ochtend is niet voor iedereen het favoriete moment van de dag. Sommige mensen komen elke dag met moeite uit bed. Soms niet erg, behalve als je eigenlijk een vroege afspraak hebt. O jee! Gelukkig kun je het jezelf makkelijker maken. Dankzij deze tips houd jij in de ochtend veel meer tijd over!

Lees ook: Met dit roze roerei maak jij van je ontbijt iedere ochtend een feestje

1. Leg je spullen klaar

Allereerst is het slim om van tevoren alvast je spullen klaar te leggen. Maak de avond ervoor je lunch klaar en zorg dat je de volgende ochtend binnen no time kan ontbijten. Leg vervolgens ook alvast je kleding klaar en laad alle apparatuur op, wat je mee moet nemen: mobiel, laptop, powerbank, whatsoever. Dit scheelt je een hoop stress in de ochtend!

2. Zet je wekker iets eerder

Vervolgens zet je je wekker voor de volgende ochtend iets eerder dan normaal. Op deze manier heb je wat meer rust, zodra je wakker wordt. Zo hoef je namelijk niet gehaast uit bed. Je weet namelijk dat je toch te vroeg wakker bent. Rise and shine!

3. Niet snoozen

Soms lukt het gewoon echt niet om wakker te worden op het juiste tijdstip. Dan snooze je één of meerdere keren, maar dit moet je dus niet doen. Tijdrekken is natuurlijk helemaal niet slim. Zo bespaar je juist geen tijd in de ochtend. Word jij altijd moeilijk wakker? Zet dan je wekker wat verder weg. Zodra de wekker afgaat, ben je nu verplicht om uit bed te gaan. Grote kans dat je dan ook meteen wakker bent.

4. Zet een timer tijdens het douchen

Bij veel mensen hoort douchen thuis in de ochtendroutine. Dat is helemaal prima, zo begin je de dag meteen fris en fruitig. Alleen kan je nog weleens langer onder de douche staan dan je wilt. Zet daarom een timer tijdens het douchen, bijvoorbeeld op vijf minuten. Zorg vervolgens dat je echt binnen de tijd klaar bent. En ja, dat red je vast wel! Op het moment dat je conditioner in je haar zit, kun je makkelijk even je lichaam wassen. Dan spoel je het daarna allemaal tegelijk uit. Heb je ’s ochtends trouwens amper tijd om te douchen? Douche dan de avond ervoor en fris je in de ochtend even op.

5. Schrijf reminders aan jezelf

Misschien ben jij zo’n persoon, die áltijd wat vergeet zodra je de deur uitloopt. Zijn het niet je sleutels, dan is het wel je mobiel of OV-chipkaart. Oeps! Heel irritant, want het kost je vervolgens meer tijd in de ochtend. Als je zo’n vergeetachtige kluns bent, is het slim om reminders aan jezelf te schrijven. Schrijf deze op post-its, die je vervolgens op handige plekken hangt zoals de voordeur. Zo weet je zeker dat je niet meer terug naar huis hoeft!

6. Gebruik een timer voor je ochtendroutine

Je kunt een timer gebruiken tijdens het douchen, maar zo’n timer is ook handig voor de hele ochtendroutine. Zet de timer zo, dat je precies op tijd vertrekt van huis. Dankzij het tikkende klokje zal je sneller door je ochtend gaan, doordat de timer je meer stress geeft. Daarnaast weet je ook hoe lang je bezig bent met een bepaalde taak in de ochtendroutine. Handig!

7. Ga voor een koud ontbijt

Een gekookt eitje of verse croissantjes zijn harstikke lekker ‘s ochtends. Alleen kost zo’n warm ontbijt je wel meer tijd in de ochtend, dan wanneer je voor een koud ontbijt gaat. Daarnaast zijn koude ontbijtjes vaak gezonder. Denk aan een bakje yoghurt met muesli en fruit of toast met avocado. Ook lekker, toch?

8. Kijk strenger naar je ochtendroutine

Tot slot kun je ook strenger naar je ochtendroutine kijken. Misschien zijn er wel bepaalde dingen, die je eigenlijk kunt schrappen uit je ochtendroutine. Kijk je bijvoorbeeld standaard een half uur nutteloze tv? Don’t! Dat kan ook gewoon, wanneer je weer thuis bent. Of laat je mobiel even voor wat het is. De social media en nieuws apps kun je ook checken, zodra je onderweg bent. Nou ja, niet als je met de auto moet natuurlijk! Misschien heb je een gezin en wil je graag alles doen voor iedereen. Dat hoeft helemaal niet! Leer ze liever om verantwoordelijk te zijn voor hun eigen dingen. Jij hebt het ’s ochtends al druk genoeg met jezelf.

Lees ook: 8 x Zo word je een ochtendmens