Aha! Daarom word je partner ’s ochtends wakker met een stijve

Intiem door Jennifer

Veel mensen hebben er last van in de ochtenduren. Het is alsof je de hele nacht een wel heel fijne droom hebt gehad, maar dat is dus niet per se zo. Nee, sommige mensen worden de volgende dag gewoon spontaan wakker met een ochtenderectie en dit is waarom.

Lees ook: Aha! Deze dingen wist je nog niet over een stijve (maar wil je wel weten)

Ochtenderectie: waarom?

Misschien merk je het regelmatig bij je partner, dat 'ie de volgende ochtend een ochtenderectie ervaart. Klinkt wel heel sexy en waarschijnlijk geeft het meteen zin in een potje ochtendseks. Al vraag je je mogelijk wel af: waarom? Vooral als iemand geen natte droom heeft gehad, is zo’n ochtenderectie wel apart natuurlijk. En toch komt het bij mannen in 80 tot 90 procent van alle periodes van de REM-slaap wel voor. Gelukkig is hier gewoon een wetenschappelijke verklaring voor.

Spontaan een stijve

Wanneer je in je REM-slaap zit, worden sommige hersengebieden minder actief dan overdag. De erectie ontstaat dan doordat één bepaald gebied in de hersenstam niet actief is tijdens de slaap. Normaal zorgt dit gebied ervoor dat de penis slap is. Dan wordt namelijk de bloedtoevoer naar de penis een beetje afgeknepen, waardoor hij niet te stijf wordt. Alleen komt dit gebied ’s nachts dus tot rust, waardoor de penis spontaan stijver wordt. Vaak is dit nog het geval, zodra je wakker wordt. Meestal worden mensen namelijk wakker uit de REM-slaap. Daarnaast is bij mannen het testosterongehalte in de ochtend het hoogst.

Ook erectie bij vrouwen

Al komt een ochtenderectie blijkbaar niet alleen bij mannen voor. Ook vrouwen hebben er weleens last van. In dat geval zwellen de schaamlippen dan meer op tijdens de REM-slaap. Overigens is een ochtenderectie zo slecht nog niet. Erecties zijn namelijk een teken van een gezond hart. En soms zorgt het natuurlijk ook voor een fijn speelkwartier in de ochtend. Voortaan dus eerst goed doorslapen en in de ochtend lekker spelen met elkaar.

Lees ook: Waarom ochtendseks veel beter is dan koffie