Handig: hier kun je vaseline allemaal voor gebruiken

Beauty door Maya Luz

Vaseline, iedereen heeft er wel een potje van in huis. Je kan het voor een hoop dingen gebruiken, bijvoorbeeld om je lippen mee te verzorgen of voor droge plekken op je huid. Maar er zijn nog veel meer handige manieren waarop je dit wondermiddel kunt gebruiken. Dit zijn onze tien favoriete manieren waarop je vaseline kunt gebruiken.

Lees ook: Last van een bultje bij je neuspiercing? Zo kom je ervan af!

1. Om te voorkomen dat je potje nagellak niet meer open gaat

Heb jij ook weleens gehad dat je een nagellak wilde gebruiken, maar je kreeg het potje echt niet open? Dit komt waarschijnlijk doordat er opgedroogde nagellak tussen het potje en de dop is gekomen. Hierdoor wordt het bijna onmogelijk om het potje met je blote handen open te krijgen. Om dit te voorkomen kun je een klein likje vaseline aanbrengen in de dop van je nagellak. Hierdoor blijft je nagellak een stuk langer goed en zal het potje voortaan opengaan zonder dat je ervoor hoeft te zweten.

2. Nagels lakken binnen de lijntjes

We blijven nog even bij de nagels. Je kunt vaseline namelijk ook gebruiken om ervoor te zorgen dat je geen nagellak op je huid krijgt terwijl je je nagels lakt. Breng een dun laagje aan op je nagelriemen en om de rest van de nagel heen. Wanneer je per ongeluk uitschiet met de nagellak, komt het nu op de vaseline terecht in plaats van de op je huid. Zodra je lak droog is, kun je de vaseline wegvegen. Dit is zeker handig voor het lakken van je rechterhand (of je linkerhand als je linkshandig bent).

3. Maak een DIY scrub

Last van droge lippen? Dan gebruik je waarschijnlijk al vaseline. Maar je kunt het ook op een andere manier inzetten. Je kunt namelijk je vaseline mengen met een beetje suiker voor een DIY lipscrub. Dit trucje werkt ook voor je lichaam. Gebruik hiervoor zeezout in plaats van suiker. Gebruik je scrub onder de douche voor een zijdezachte huid!

4. Doe met gemak oorbellen in

Als je pas net gaatjes in je oren hebt of als je niet vaak oorbellen draagt, is het soms best een gedoetje om oorbellen in te doen. Het gaatje is niet altijd even makkelijk te vinden. Om het jezelf makkelijk te maken, kun je een beetje vaseline op je oor smeren en op de oorbel. Hierdoor glijdt de oorbel gemakkelijk in het gaatje. Daarnaast verzorg je je oor op deze manier, twee vliegen in één klap dus!

5. Gebruik het als make-up remover

Als je hardnekkige make-up draagt, bijvoorbeeld waterproof mascara, dan is het verwijderen hiervan soms lastig. Vettigheid is de oplossing voor dit probleem. Gebruik daarom een beetje vaseline als een soort cleansing balm. Was vervolgens je gezicht grondig met een reiniger. Hierdoor smelt je waterproof mascara weg als sneeuw voor de zon.

6. Customize je make-up producten

Heb je poederproducten waarvan je zou willen dat ze vloeibaar waren? Door ze te mengen met vaseline kan dat! Meng bijvoorbeeld een blush of roze oogschaduw met vaseline voor een DIY lipgloss. Je kunt dit ook doen met losse pigmenten om bijvoorbeeld een crème oogschaduw te maken. Houd alleen wel rekening met het feit dat dit niet makkelijk te blenden zal zijn en ook niet erg lang mooi blijft zitten. Dit trucje is dus vooral nuttig voor foto's. Een klein laagje vaseline aanbrengen over oogschaduw is een trucje dat make-up artists gebruiken voor een 'wet look'. 

7. Gebruik het als vlekverwijderaar

Heb je per ongeluk make-up geknoeid op je kleding? Vaseline kan helpen met deze vlek er weer uit krijgen. Gebruik een vochtig doekje en vaseline om de vlek te behandelen. Gooi je kleding vervolgens in de wasmachine om ervoor te zorgen dat de vlek volledig verdwijnt. Dit werkt ook voor je kussenslopen of lakens.

8. Gebruik het als highlighter

Vaseline gebruiken als highlighter is een make-up hack die al erg lang bestaat. Marilyn Monroe gebruikte vaseline voordat ze haar make-up aanbracht voor een glowy look. Je kunt het ook gebruiken in plaats van een highlighter. Breng met je vinger een dun laagje vaseline aan op je jukbeenderen, het puntje van je neus en je cupidoboog. Omdat vaseline kleurloos is, zal deze highlight eruit zien als een natuurlijk gloed van binnenuit. Perfect voor een no make-up look.

9. Zorg ervoor dat je parfum langer blijft hangen

Zou jij willen dat je je favoriete parfum de hele dag kon blijven ruiken? Vaseline kan daarmee helpen. Breng een beetje vaseline aan op de plekken waar je je parfum normaal gesproken opspuit. Een goed gehydrateerde huid kan de geur langer vasthouden, dit maakt vaseline een wondermiddel.

10. Voorkom vlekken door haarverf

Als je graag zelf je haar verft, heb je vast weleens te maken gehad met haarverf vlekken op je huid. Om dit te voorkomen, kun je een laagje vaseline aanbrengen op je haarlijn, om te voorkomen dat de verf op je huid terecht komt. Dit werkt dus eigenlijk hetzelfde als voor de nagellak, maar dan op je voorhoofd!

Lees ook: Zelfzorg in de winter: dit zijn de beste tips