Mental health check: zo ga je effectief bij je vrienden na of alles goed gaat

Psyche & spiritualiteit door Maya Luz

Mentale gezondheid is belangrijk, maar voor veel mensen is het best lastig om aan de bel te trekken wanneer het niet goed gaat. Waarom iemand zich niet uitspreekt hierover, kan verschillende redenen hebben. Als vriend is het dan ook goed om af en toe even bij je vrienden na te gaan of ze zich oké voelen. Wil jij een mental health check doen bij je vrienden? Zo doe je dat op een effectieve manier.

Lees ook: Dit zijn jouw self care regels voor 2023

Ga het gesprek aan in een veilige omgeving

Wanneer iemand niet lekker in z'n vel zit, is het vaak moeilijk om hierover te praten. Als je erover in gesprek wil gaan met iemand, zorg er dan voor dat je dit in een omgeving doet waarin die persoon zich veilig voelt. Je kunt beter niet midden in een restaurant of op een feestje dit gesprek aangaan. Er zijn dan te veel mensen bij die het gesprek kunnen horen. Hierdoor leg je te veel druk op je vriend of vriendin. Voer dit gesprek juist op een plek waar zij zich comfortabel voelen, in hun eigen huis bijvoorbeeld. Hierdoor worden ze niet beïnvloedt door andere mensen en durven ze waarschijnlijk meer te vertellen. Je kunt het gesprek ook via Whatsapp aangaan. Sommige mensen durven hun zorgen eerder uit te spreken als ze het kunnen typen. Maar voor een goed en diepgaand gesprek, werkt face to face toch altijd het beste.

Zet er geen druk achter

Als iemand voor het eerst moet vertellen dat het niet goed met ze gaat, is dit erg spannend en ongemakkelijk. Wanneer jij iemand wil helpen, kun je dus beter geen druk achter je vraag zetten. Laat die persoon weten dat ze alles aan je mogen vertellen, maar dat ze niks moeten. Jij bent er om naar ze te luisteren, vrij van oordelen. Gun ze de tijd die ze nodig hebben om zich open te stellen. Bij sommige mensen duurt dit wat langer dan bij anderen.

Geef aan dat je er voor ze bent

Als goede vriend sta je altijd voor je vrienden klaar. Ook als het minder goed met ze gaat, ben jij een luisterend oor. Laat ze dit ook vooral weten. Als je niet lekker in je vel zit, kun je je soms een last voelen naar anderen toe. Als vriend is het belangrijk om ze te laten weten dat ze je niet tot last zijn en dat jij er bent om ze te helpen. Dit is soms dat kleine extra zetje dat ze nodig hebben om hun verhaal te doen.

Vraag hoe je ze kunt helpen

Uiteindelijk wil je jouw vriend of vriendin kunnen helpen met hun probleem. Geef ook vooral aan dat je bereid bent om ze te helpen waar nodig. Vraag hoe je ze het beste kunt steunen. Hebben ze bijvoorbeeld behoefte aan een luisterend oor, of aan afleiding? Soms is de hulp die iemand nodig heeft iets dat jij niet kunt bieden. Met serieuzere mentale problemen kan je vriend beter naar een professional gaan, moedig dit ook vooral aan. Ook wanneer professionele hulp nodig is, kun jij ze alsnog ondersteunen. Vraag dus wat je kunt doen en zorg ervoor dat je dit doet. Zo voelt jouw vriend zich gezien en gehoord. Mocht het zo zijn dat ze even niet weten hoe je kunt helpen, dan kun je altijd zelf wat voorstellen doen. Er zit vast wel iets tussen waar ze zich door geholpen voelen.

Blijf checken of ze hulp nodig hebben, ook als ze jou niet benaderen

Ook na het eerste gesprek, is het belangrijk om je vriend te blijven ondersteunen. Wanneer er inderdaad iets aan de hand is, is het belangrijk om je vriend om de zoveel tijd nog eens te vragen hoe het gaat. Is de situatie verbeterd of verslechterd? Je vriend kan zich misschien als een last voelen als ze op jou af moeten stappen. Maak de drempel lager door zelf in gesprek te gaan en aan te geven dat ze je altijd mogen appen of bellen als er iets is. Deze bevestiging betekent in zo'n situatie heel veel.

Lees ook: Dit is waarom je schreeuwtherapie eens moet proberen