Body positivity toepassen voor jezelf: zo kan je gericht werken aan je eigen body image

Psyche & spiritualiteit door Maya Luz

Body positivity zien we tegenwoordig overal. Dit is ontzettend goed nieuws! We laten ons minder beïnvloeden door wat anderen van ons lichaam vinden, dat is erg bevrijdend. Toch zijn we zelf onze eigen ergste criticus. Body positivity naar anderen toe is vaak geen probleem, maar naar onszelf? Dat is een ander verhaal. Met deze tips kan jij gericht werken aan je eigen body image.

Lees ook: Body shaming door je partner: zo ga je ermee om

Vergelijk jezelf niet met anderen

Dit is natuurlijk veel makkelijker gezegd dan gedaan, maar probeer jezelf minder te vergelijken met anderen. Want zodra je dit te veel doet, ga je dingen aan jezelf minder mooi vinden puur omdat iemand anders er anders uitziet. Ontvolg alle Instagram modellen waardoor jij een onzeker gevoel krijgt en ga juist mensen volgen die een lichaam hebben dat lijkt op dat van jou. Probeer niet te denken in zinnen als: Maar zij hebben grotere borsten of zij zijn dunner dan ik. Jouw lichaam is uniek! Het is veel beter om daar trots op te zijn dan om op iemand anders te willen lijken.

Draag kleding waar jij je goed in voelt

Onze kleding speelt een grote rol in onze zelfexpressie. Om positiever naar ons lichaam te kijken, kunnen we kleding gebruiken. Stel outfits samen waarin jij je naast comfortabel ook mooi voelt. Draag geen items die strak zitten, hierdoor ga je namelijk alleen maar daarop letten. Probeer outfits te stylen waarin jij je trots voelt. Alsof je tegen de wereld zegt: Kijk, dit ben ik en ik hou van mezelf!

Zoom eens uit

Als we ons eigen lichaam bekijken hebben we nog weleens de neiging om in te zoomen op specifieke dingen die we niet mooi vinden aan onszelf. Denk aan dat ene puistje of die striae. Om dit af te leren, is het goed om eens een stapje naar achteren te doen. Kijk naar jezelf als een heel persoon, als een totaal plaatje. Zo lijken die dingen waar jij je zorgen om maakte, opeens heel klein.

Omring jezelf met de juiste mensen

Andere mensen zijn soms de reden voor onze negatieve houding tegenover ons eigen lichaam. Mensen zeggen soms gemene dingen, ook al bedoelen ze het niet zo. Wanneer mensen jou naar beneden halen, is het helemaal niet erg om ze geen rol meer te laten spelen in jouw leven. Kies voor jezelf, dat is de beste vorm van selfcare. Soms is het niet zo makkelijk om iemand uit je leven te zetten, bijvoorbeeld wanneer het om een familielid gaat. Probeer dan een goed gesprek te voeren met die persoon. Zo komen jullie er misschien samen uit, met een betere band.

Wees lief voor je lichaam

Body positivity houdt niet op bij je lichaam mooi vinden zoals het is. Het gaat erom dat je van je lichaam houdt. Van je lichaam houden betekent ook dat je er goed voor moet zorgen. Zie jouw lichaam als je huisje. Je moet je huis natuurlijk ook goed onderhouden. Drink daarom genoeg water, beweeg, slaap genoeg en eet wat je lichaam nodig heeft. Dit betekent niet dat je een perfect gezond dieet moet volgen. Luister naar je lichaam en gun jezelf eens in de zoveel tijd wat verwennerij.

Lees ook: Dankzij deze tips luister je altijd veilig muziek met een koptelefoon