10 tips om de feestdagen fit en gezond door te komen

Lifestyle door Elsemieke

Kijk je uit naar alle borrels, feestjes en diners tijdens de feestdagen? Of zie je er juist een beetje tegenop?

Even al je dagelijkse zorgen vergeten en je in het feestgedruis rond kerst en Oud en Nieuw storten, is heerlijk. Je lijf is alleen niet zo blij met korte nachten en zwaar tafelen. Om de feestdagen toch gezond door te komen, hebben we tien tips voor je.

Wel of niet doen? Sporten met spierpijn

1.    Zorg voor wat gezonde vulling voor de kerstbrunch

Als je een kerstbrunch hebt, is de verleiding groot om de hele ochtend niets te eten. Daarna heb je zoveel trek, dat je je tijdens de brunch gemakkelijk overeet.

Als je voorafgaand aan de kerstbrunch voor wat gezonde vulling zorgt, zoals wat vers fruit of een glas green juice, voorkom je overeten en een zwaar en loom gevoel na de brunch.

2.    Neem zelf gezonde snacks mee

Als je tijdens de feestdagen naar een borrel bij vrienden of familie gaat, kun je zelf gezonde snacks meenemen. Denk aan ongebrande noten, olijven, snackgroenten en hummus zonder toegevoegde suiker.

Gezonde snacks zitten vol voedingsstoffen die je gezondheid ondersteunen in plaats van belasten. Na een gezonde borrel voel je je heel anders dan wanneer je gefrituurde snacks, worst en kaas hebt gehad.

3.    Drink een kopje thee

Na een zware maaltijd help je je spijsvertering een handje met een kopje gemberthee, kamille of muntthee. Als je maag van streek is, helpt het om warm water met een scheut citroensap te drinken. Het extra vocht maakt het voedsel bovendien makkelijker te verwerken voor je maag en darmen.

4.    Blokje om

Als je een vol gevoel hebt in je buik of last hebt van je maag, ga dan bewegen in plaats van liggen. Je hoeft alleen maar een stukje te gaan lopen om je beter te voelen.

Als je loopt krijgt je maag meer ruimte en dat voelt al heel prettig aan. Het bewegen verbetert bovendien de doorbloeding en stimuleert de spijsvertering. Daardoor verdwijnt het volle gevoel tijdens de feestdagen.

5.    Drink een glas water tussendoor

Als je tijdens een borrel na ieder glas alcohol een glas water drinkt, help je je lichaam om de afvalstoffen sneller op te ruimen. Bovendien drink je hierdoor minder en dat is gezond voor zowel je lichaam als gewicht.

6.    Houd zoveel mogelijk je dagelijkse routine aan

Het kan moeilijk zijn om je tijdens de feestdagen aan je gezonde dagelijkse routine te houden, maar probeer het toch zoveel mogelijk te doen. Je zal je er alleen maar beter door voelen. Stel dat je normaal twee dagen per week sport, doe dat dan één dag per week.

7.    Probeer zoveel mogelijk om dezelfde tijd op te staan

Uitslapen is heerlijk tijdens de feestdagen, maar je kunt je er ook moe en sloom door gaan voelen. Je slaapritme kan er bovendien door verstoord raken. Als je zoveel mogelijk om dezelfde tijd opstaat, geeft dat een uitgerust en energiek gevoel.

Heb je de avond ervoor een feestje gehad en is het laat geworden, dan slaap je natuurlijk een keertje uit. Het is namelijk belangrijk dat je zeven tot acht uur slaap krijgt per nacht.

8.    Ga naar buiten

Al je je loom voelt of een zwaar gevoel hebt in je hoofd, ga dan even naar buiten om wat extra zuurstof bij te tanken. Dat helpt om je meteen beter te voelen. Je komt verfrist weer binnen.

9.    Blijf in beweging

Door te bewegen tijdens de feestdagen verdrijf je loomheid en zit je je lekkerder in je vel. Ruim je huis op, haal de vaatwasser leeg, ga de hond uitlaten en zing en dans mee met de Top 2000.

Kijk hier voor meer tips voor een gezonde levensstijl.