1 op de 4 mensen krijgt spataderen en zó kom je ervan af

Sport & gezondheid door Anne-Fleur

Spataderen kunnen op zich niet zoveel kwaad, maar toch willen de meeste vrouwen er maar al te graag van af. Natuurlijk moet jij je natural beauty omarmen, maar we begrijpen het ook als je spataderen liever laat verdwijnen of erger wil voorkomen. We hebben een aantal tips daarvoor voor je op een rijtje gezet. Lees gauw verder...

Lees ook: Met deze tips kom je het snelst van je kriebelhoest af

Wat zijn spataderen precies?

Spataderen is niet een zeldzaam verschijnsel. Zo'n één op de vier mensen heeft er namelijk 'last' van. Deze spataderen zijn vaak dikke en kronkelige aders die naar het oppervlak van de huid komen en ontstaan als aderkleppen niet goed sluiten. Hierdoor komen soms kleine 'opstoppingen' te ontstaan waardoor de ader uitrekt. Eindstand: je krijgt een spatader. Like we said, een spatader kan op zich niet zoveel kwaad, maar af en toe kan het wel heel vervelend zijn. Het kan soms zorgen voor pijn, jeuk en rusteloze benen, maar dat hoeft niet altijd. Gelukkig zijn er een heleboel manieren om van spataders af te komen óf om erger te voorkomen. Dit zijn onze tips!

Keep on moving

In beweging blijven lijkt wel de oplossing te zijn voor bijna elk probleem, maar ook bij spataderen kan dit erg goed helpen. Het kwaaltje komt door een verkeerde bloedcirculering, dus in beweging blijven helpt de circulatie goed te laten verlopen. Kies hierbij voor activiteiten die je benen 'target', want vaak komen spataders voor op de benen. 

Massages

Een andere (heerlijke) manier om je spataderen te verminderen is het krijgen van massages. Dit doe je dan ook vooral op je benen, maar goed, als je dan toch bezig bent... Kijk jij je partner vanavond ook even lief aan? 

Yogapose voor je gaat slapen

Vooral als je een zittend of staand beroep hebt is het fijn om 's avonds voordat je gaat slapen even met de benen in de lucht tegen een muur gaat liggen. Dit is een bekende yogapose die helpt bij bloedcirculatie, maar ook veel andere voordelen heeft. Eventjes tien minuten een kussen onder je hoofd en liggen maar. En als goed smoesje kun je daarna prima die massage gebruiken. 

Koude douche

Oké, dit is ook niet onze favoriete manier om spataderen te voorkomen of te verhelpen, maar het is er wel een die werkt. Een koude douche maakt je aderen elastischer, waardoor er meer ruimte ontstaat voor doorstromingen én er dus minder opstoppingen komen. Even doorbikkelen. 

Gooi je skinny jeans maar weg

Houd jij je nog bijna elke dag vast aan je geliefde skinny jeans? Dan is het vanaf nu toch echt tijd om 'm bij het vuilnis te leggen. Strakke kleding is een no-go wanneer je spataderen wil voorkomen, aangezien alles dan knelt. Dus hup, weg ermee!