Waarom je elke dag 10 minuten met je benen in de lucht moet gaan liggen

Sport & gezondheid door Anne-Fleur

In de yoga-wereld wordt het al eeuwenlang veel gebruikt: de pose waarbij je met je benen voor een bepaalde tijd op de grond tegen een muur aan ligt. Yoga niet helemaal jouw ding en wil je er eigenlijk ook helemaal niet aan beginnen? Think again, want met alleen al deze pose, waarbij je dus helemaal niets (!) hoeft te doen, geef jij je lichaam een heleboel kleine boosters, waardoor je je gezondheid naar een volgend level tilt. Dít zijn alle gezondheidsvoordelen aan het uitvoeren van de yogapose viparita karani. 

Viparita karani

In de yoga noemen ze de pose waarbij je met je benen tegen een muur aan ligt, dus ook wel de viparita karani. Viparita betekent in het Sanskriet letterlijk 'omgekeerde' en karani betekent 'werking'. Dit refereert dus aan het feit dat je bij deze pose niets hoeft te doen en juist het omgekeerde doet van alle ingewikkelde 'asana's'. Een andere naam, die je ook vaak zult tegenkomen is de 'Gebroken Kaars Houding'. Makes sense, right? 

Gezondheidsvoordelen

Like we said: je doet deze pose niet voor niets. Sowieso target je met yoga al je hele lichamelijke (en mentale) gezondheid, maar deze ene pose op zichzelf kan er ook wat van. Doe je dit bijvoorbeeld al één keer per dag voor zo'n tien minuutjes, dan brengt dit een aantal gezondheidsvoordelen met zich mee. Dit zijn ze!

1. Je krijgt een minder opgeblazen gevoel

Een grote reden dat de viparita karani zo populair is, is omdat het een opgeblazen gevoel in je buik weg kan nemen. Doordat je met je benen in de lucht gaat liggen, wordt de bloedcirculatie nu meegenomen naar je hele lichaam. Hierdoor wordt ook je zuurstofstroom meegenomen en krijgt daarnaast je lymfestelsel ook nog eens een flinke boost. Uiteindelijk zorgt dit alles voor een beter doorloop in je gehele lichaam, waaronder ook zeker in je buik. 

2. Je krijgt een betere spijsvertering

Niet alleen jouw benen liggen relaxt wanneer je ze tegen de muur aan legt; jouw darmen voelen zich ook mega ontspannen. Hierdoor wordt jouw spijsvertering bevorderd en gaat het obstipatie tegen. Ook zou je beter moeten kunnen eten, omdat je spijsvertering verbeterd wordt. 

3. Je kunt er goed van slapen

Als je de viparita karani al een keer hebt uitgeprobeerd, heb je misschien ook wel gemerkt dat je na tien minuten eigenlijk ook helemaal ready bent om te gaan slapen. Je hele lichaam komt namelijk in een überrelax-stand, waardoor je hersenen zich al klaarmaken voor de nacht. Een handige tip is dan ook om deze pose te doen vlak voordat je gaat slapen. Twee vliegen in één klap. 

4. Het vermindert angst en stress

De andere grote reden dat de Gebroken Kaars zo'n ding is (en niet alleen bij mensen die aan yoga doen), is omdat deze houding angst en stress met grote mate kan verminderen. Gepaard met een diepe ademhaling en het feit dat je longen 'opener' liggen, kan dit voor minder angstgevoelens zorgen. Het kalmeren van je geest en het loslaten van dingen waar je mee zit, gaan zo veel makkelijker. Je ontspant volledig (lees punt 3.) en zet je met deze pose jouw hele lichaam in herstelstand. Zet er een kalmerend muziekje bij op en you're ready to go. 

Ga vandaag nog aan de slag met deze pose (wij raden aan om dit te doen voor je gaat slapen vannacht) en merk in korte tijd dat je je al heel anders gaat voelen. We zien het bedankbriefje later wel verschijnen! ;)