Met deze 18 leuke kerstfeitjes hang jij de wijsneus uit tijdens het kerstdiner

Vrije tijd door Jennifer

Kerst is voor velen de gezelligste tijd van het jaar. Lekker met de fam aan het kerstdiner, wat meestal bestaat uit gourmet en garnalencocktails. Ondertussen praten jullie elkaar bij over het afgelopen jaar en maakt dat ene familielid weer grapjes, die je niet begrijpt. Heb je zin om het gesprek wat op te leuken? Bereid je dan voor met deze kerstfeitjes, waar je waarschijnlijk iedereen mee verrast.

Lees ook: Dit zijn de grootste supermarktfrustraties rondom kerst

Leuke kerstfeitjes #1 - Jezus is mogelijk niet geboren tijdens kerst

Dit is waarschijnlijk al het meest bizarre, maar wel één van de leukste kerstfeitjes. Blijkbaar was kerst niet altijd op 25 december. Veel historici zeggen zelfs dat Jezus niet is geboren tijdens kerst. Wát? Eigenlijk weten we geen geboortedatum van Jezus. Dat staat nergens in de Bijbel. Al denken mensen dat hij dus in de lente is geboren. Hm, kerst in de warmere lente klinkt wel een stuk minder knus.

Leuke kerstfeitjes #2 - Kerst wordt eigenlijk op verkeerde dag(en) gevierd

Eigenlijk wordt kerst dus op de verkeerde dag(en) gevierd. Zo moest iedereen zich, vlak voor de geboorte van Jezus, laten registreren in zijn geboorteplaats. Dit betekende dat sommige mensen een lange tocht maakten van meer dan een week. En dat dan in de koude winter? Nou, dat lijkt dus heel onwaarschijnlijk. Niet alleen zou de keizer dat zijn onderdanen niet aandoen. Ook klopt er iets niet met de schaapherders en hun kudden. In de Bijbel staat dat zij hun kudden gedurende de nacht bewaakten in een open veld. Dat terwijl schapen vroeger in de winter niet buiten verbleven.

Leuke kerstfeitjes #3 - Kerst valt bijna samen met het feest van de God Saturnus

Ze kozen voor 25 december als datum voor kerst, omdat deze datum bijna samenvalt met het feest van de God Saturnus: Saturnaliën. Dit feest lijkt heel erg op kerst. Ook tijdens dit feest geven mensen elkaar cadeaus. Tijdens de Saturnaliën vieren ze dat de dagen weer langer worden. Daarom noemen ze de ‘geboorte/komst van Jezus’ ook wel het feest van het licht.

Leuke kerstfeitjes #4 - Kerstbomen zijn een eeuwenoude traditie

De kerstbomen vol lichtjes komen ook niet zomaar uit de lucht vallen. Dit past natuurlijk bij dat ‘feest van het licht’. Al zijn de kerstbomen wel een eeuwenoude traditie. Het gaat helemaal terug tot de tijd van het oude Egypte en de Romeinen. Zij versierden hun kerstbomen tijdens de winter, als teken dat de lente terugkeert.

Leuke kerstfeitjes #5 - Coca-Cola maakte de Kerstman vriendelijker

In het begin zag de Kerstman er meer spooky uit en een stuk minder vrolijk dan nu. De vrolijke, vriendelijke Kerstman hebben we te danken aan frisdrankmerk Coca-Cola. Dankzij hun ingehuurde illustrator Haddon Sundblom werd het imago van de Kerstman verbeterd. Kindjes krijgen nu geen nachtmerries meer over de kerstman, maar alleen nog fijne dromen over cadeautjes en kerstkoekjes.

Leuke kerstfeitjes #6 - Rudolf (het rendier) was een marketingtruc

Hoewel Rudolf en de Kerstman nu onafscheidelijk zijn, was Rudolf the Red-Nosed Reindeer eerst een marketingtruc van een Amerikaans warenhuis. Ze creëerden een leuk kerstverhaal voor kinderen ter promotie. Later in 1964 stal Rudolf de harten van velen in zijn eigen grote bioscoopfilm.

Leuke kerstfeitjes #7 - Rudolf had bijna een andere naam

Ons schattige rendier met de rode neus had trouwens bijna een andere naam. Ja, Rudolf heette bijna Rollo of Reginald. Vooral dat laatste klinkt toch een stuk minder jolly.

Leuke kerstfeitjes #8 - Drukste shopdagen zijn voor de kerstdagen

De tijd voor de kerstdagen zijn altijd de drukste tijd voor winkeliers. Je zou denken dat Black Friday de drukste shopdag is, maar de dagen voor kerst zijn waarschijnlijk nóg drukker. Ondanks dat velen hun kerstcadeaus al eerder kopen, zijn er altijd nog veel mensen die dit last minute doen. Bij dezen ben je gewaarschuwd!

Leuke kerstfeitjes #9 - Nederland geeft meer uit aan kerstcadeaus dan Sinterklaascadeaus

Bij het oer-Hollandse Sinterklaasfeest hoort natuurlijk een pakjesavond, waarvoor Nederlanders altijd veel cadeaus shoppen. Toch liggen de omzetten van winkels rond de kerstperiode hoger. We kopen rond Sinterklaas misschien wel meer cadeaus, rond kerst kopen we gemiddeld een stuk duurdere cadeaus. Uit cijfers van PwC blijkt dat Nederlanders jaarlijks gemiddeld 32 procent meer geld uitgeven aan kerstcadeaus (153 euro) dan aan Sinterklaascadeaus (116 euro).

Leuke kerstfeitjes #10 - Jingle Bells was oorspronkelijk een liedje voor Thanksgiving

Wacht, wat? Inmiddels is Jingle Bells één van de populairste kerstliedjes, maar oorspronkelijk was dit niet het plan. Eigenlijk werd het liedje geschreven voor Thanksgiving, dat was halverwege de 19e eeuw. Het heette ook anders trouwens, namelijk One Horse Open Sleigh. In 1857 werd het liedje opnieuw uitgebracht als kerstliedje onder de naam Jingle Bells. Dat klinkt toch veel beter?

Leuke kerstfeitjes #11 - Het liedje Silent Night is het meest gecoverd

Soms weet je bij liedjes niet meer van wie het origineel nou is. Vooral kerstliedjes worden heel vaak gecoverd door artiesten. Eén van de kerstliedjes spant hierin de kroon. Het liedje Silent Night is het meest gecoverde liedje. Sinds 1978 heeft het ruim 733 verschillende versies. Wauw!

Leuke kerstfeitjes #12 - Sommige kerstliedjes zijn eigenlijk heel deprimerend

De meeste kerstliedjes zijn vrolijk en hoopvol. Al verbergen sommige vrolijke liedjes stiekem een heel deprimerende boodschap. Zo heeft het liedje Santa Claus Is Coming To Town een veel triester achtergrondverhaal dan je denkt. Liedschrijver James Gillespie was blut en werkloos, op het moment dat hem werd gevraagd om een kerstlied te schrijven. Daarnaast was zijn broer eigenlijk net overleden en zat hij nog vol in het verdriet. Uiteindelijk vond hij wel inspiratie uit de dood van zijn broer. Hij verwerkte de kerstherinneringen van hem en zijn broer in deze mooie kerst classic. Ah!

Leuke kerstfeitjes #13 - Kerst was ooit illegaal

Het is heel lang geleden, maar van de jaren 1659 tot 1681 was kerst een illegale feestdag. Wanneer iemand dan toch stiekem kerst vierde, kreeg diegene gewoon een boete. Tja, het is totaal in strijd met de kerstgedachte, maar toch was het echt zo. Bijna een eeuw later werd kerst pas uitgeroepen tot officiële feestdag.

Leuke kerstfeitjes #14 - De term Xmas is minder trendy dan je denkt

Tegenwoordig korten veel mensen kerst af met Xmas. Het lijkt een hippe, nieuwe afkorting. Toch is de term Xmas minder trendy dan je denkt. Vroeger spelden ze Christendom in het Engels niet als Christianity, maar als Xianity. We spreken hier over de jaren 1100. De X of het woordje Chi waren in het Grieks een synoniem voor het woord Christ. Later in 1500 besloten ze daarom al de afkorting Xtemmas te gebruiken en later dus het welbekende Xmas. Grappig, hè?

Leuke kerstfeitjes #15 - Onder een maretak wordt eigenlijk niet alleen gezoend

Iedereen weet wel wat er gebeurt, zodra twee mensen onder een maretak staan. Het betekent normaal dat mensen elkaar mogen zoenen. Al stimuleert de maretak blijkbaar nog veel meer hormonen. Het is namelijk een oud symbool voor vruchtbaarheid en mannelijkheid. Druïden zagen het daarom vroeger ook als een middel, waardoor je zin krijgt in seks. Oh la la! Wees dus gewaarschuwd wanneer iemand je onder de maretak trekt.

Leuke kerstfeitjes #16 - Al is de maretak helemaal niet zó romantisch

De figuurlijke betekenis van een maretak is wel romantisch en sexy. Letterlijk betekent het eigenlijk iets totaal anders. Een maretak is namelijk een parasiet, die voedingsstoffen uit zijn gastboom zuigt om in leven te blijven. Wanneer een boom veel maretakken heeft, kan de boom zelfs sterven. Wát?

Leuke kerstfeitjes #17 - Ooit was de beroemde kerstboom in New York heel klein

Als je echt dol bent op kerst, dan staat de mooiste kerstboom ter wereld waarschijnlijk op je bucketlist. We hebben het over de gigantisch, verlichte kerstboom bij Rockefeller Center in New York. Al was deze kerstboom ooit nog heel klein. In 1931 plaatsten bouwvakkers eerst een kleine, niet versierde kerstboom. Twee jaar later vermenigvuldigde de kerstboom zich en zaten er lichtjes in. Vervolgens werd het elk jaar grootser met als hoogtepunt meer dan 25.000 lichtjes in de kerstboom. Tja, daar komen de influencers wel op af natuurlijk!

Leuke kerstfeitjes #18 - De hoogste kerstboom ter wereld staat in Nederland

Hoewel New York de mooiste kerstboom heeft, hebben we in Nederland de hoogste kerstboom ter wereld. Ja, echt! In IJsselstein staat de 367 meter hoge Gerbrandytoren, die wel wat weg heeft van een kerstboom. Geen wonder dat ze de toren rond kerst altijd versieren met extra kabels en lampjes. Zo wordt het de hoogste kerstboom ter wereld!

Lees ook: Jingle bells: dit zijn de leukste kerstfilms die in 2022 verschijnen