Zo ga je om met iemand die constant afspraken afzegt

Vrije tijd door Zita

Je kent het misschien wel: je hebt met iemand afgesproken en last minute zegt die persoon jullie afspraak af. Dat kan natuurlijk een keer gebeuren, maar soms gebeurt dit keer op keer. Het is erg vervelend om te investeren in iemand die constant afspraken afzegt, maar hoe ga je hiermee om? Geen zorgen, want wij geven je wat advies hoe je hier het beste mee omgaat. Zo voorkom je (grote) teleurstellingen in de toekomst.

Vrienden die altijd afzeggen

In het begin heb je misschien niet altijd door dat een vriend of vriendin afspraken afzegt. Wanneer je langer met deze persoon omgaat en het gebeurt keer op keer, is dit enorm vervelend. Je investeert namelijk je tijd en energie in iemand en dat gooit deze persoon zo in de prullenbak. Het kan misschien zo zijn dat iemand elke keer een écht fatsoenlijke reden heeft om af te zeggen, maar dat neemt niet weg dat het voor jou niet vervelend is. Sommige mensen zeggen al vrij snel en enthousiast ‘ja’ op een afspraak, maar bedenken zich naderhand dat dat toch niet zo handig was.

Wat krijg je ervoor terug?

Wanneer iemand constant afspraken afzegt, kijk dan eens naar wat je hiervoor terugkrijgt. Komt diegene direct met een nieuw voorstel om af te spreken? Dan weet je in ieder geval dat het van beide kanten komt en ben je niet de enige die energie steekt in deze relatie. Ben jij degene die telkens weer een nieuwe afspraak oppert? Denk dan eens goed na of je deze energie in deze persoon wil steken. Maar wat doe je nog meer met iemand die constant afspraken afzegt?

1.    Trek geen conclusies

Het irriteert je waarschijnlijk dat diegene je afspraak wéér afzegt. Logisch, maar trek geen overhaaste conclusies. Deze persoon baalt er waarschijnlijk zelf ook van dat de afspraak weer gecanceld is. Als het een echte vriend of vriendin is, heeft diegene waarschijnlijk alleen maar goede intenties.

2.    Praat erover

Communicatie is key en zo ook in deze situatie. Praat erover met de persoon die steeds jullie afspraak afzegt. Misschien is diegene zich van geen enkel kwaad bewust, terwijl jij erover piekert. Kaart het aan en wie weet denkt diegene hier de volgende keer dan goed over na voor jullie een afspraak maken of voor diegene de afspraak afzegt. Zeg eerlijk dat je het jammer vindt dat diegene jullie afspraak steeds afzegt. Vertel dat je het begrijpt dat diegene een druk leven heeft (dat heb je zelf waarschijnlijk ook), maar dat je wel tijd vrijmaakt voor diegene.

3.    Laat de ander initiatief nemen

Wanneer je je gevoelens hebt uitgesproken, is het verstandig om even af te wachten of de ander initiatief neemt om een nieuwe afspraak te maken. Hou dit even vol. Als het een echte vriend of vriendin is, stuurt diegene vanzelf een bericht. Stelt diegene geen nieuwe afspraak voor? Vraag je dan af of dit iemand is waar jij je energie in wil steken, omdat het uiteindelijk uitloopt tot teleurstellingen.

4.    Investeer in anderen

Het is pijnlijk om erachter te komen dat iemand geen contact met jou zoekt als jij geen initiatief neemt. Probeer het toch als iets ‘positiefs’ te zien. Je hebt nu meer tijd om te investeren in jezelf of in anderen. Blijkbaar heeft de ander prioriteit voor andere dingen in hun leven, dus jij mag dat ook doen.