Zo behandel je acne bij je privé delen

Lichaam door Zita

Bij een puistje op je neus of op je kin vraag je je een vriendin of je partner op hulp. Bij een puistje bij je private parts doe je dit toch minder snel. Dat is jammer, want ook deze puistjes zijn soms heel vervelend. Waar komen die puisten bij je privé delen toch vandaan en belangrijker nog: hoe kom je er vanaf?

Acne op je privé delen

Acne en puisten komen bij iedereen voor en bij de één meer dan bij de ander. Acne op je billen of acne bij je vagina is ook erg hinderlijk. Maak je geen zorgen, veel mensen hebben er last van en het is niet iets om je voor te schamen. Toch is het fijn om te weten hoe je hier vanaf komt en hoe je voorkomt dat je vaker puistjes op deze plekken krijgt.

Disclaimer: sommige plekken die op puistjes lijken zijn in sommige gevallen een soa. Herpes is bijvoorbeeld een soa waarbij je veel blaasjes krijgt bij je privé delen. Dit doet veel pijn in vergelijking met acne. Twijfel je over je gezondheid en of dat iets een soa is? Doe dan zeker een test bij je huisarts of de ggd.

Redenen voor acne op je privé delen

Er zijn verschillende redenen waardoor je last krijgt van acne bij je geslachtdeel of billen. Denk aan verstopte poriën, overtollige talgproductie, bacteriën of een ontsteking. Ook resulteert zweten, wrijving van de huid of scheren van de huid soms in puistjes. Ook heeft het met je hormonen, genen en soms ook je gewicht te maken. Een heel rijtje zoals je ziet en je kunt er niet altijd iets aan doen (helaas). Toch zijn er wel een aantal dingen die goed helpen tegen dit soort acne.

Wat doe je tegen deze acne?

Allereerst is het goed om te weten dat af en toe een puistje hier of daar iedereen wel eens heeft. Dit is dus niet iets om je zorgen over te maken. Pas wanneer je heel vaak veel puistjes krijgt, is er misschien iets wat je aan moet passen in je gewoontes. Draag bijvoorbeeld geen kleding waar je veel in zweet en neem een douche zodra je klaar bent met sporten. Ook ingegroeide haren zorgen sneller voor puisten. Overweeg om je haren weg te laten laseren als je hier veel last van hebt.

Wat gebruiken bij deze acne?

In principe behandel je puisten op je privé delen hetzelfde als op je gezicht. Exfolieer ook deze gebieden en gebruik producten met bezoyl peroxide en salycilzuur erin. Ook producten met BHA’s en AHA’s doen wonderen voor de puistjes op plekken waar de zon niet schijnt. Zorg er wel voor dat je huid goed gehydrateerd is, want je huid droogt uit van deze ingrediënten.