Acne op je billen? Zó kom je er vanaf!

Lichaam door Zita

Acne komt in verschillende vormen en yup, soms ook op je billen. De één heeft er misschien nooit last van gehad, maar de ander herkent het maar al te goed. Net als bij acne op je gezicht of op je rug, heeft acne op je billen verschillende oorzaken. Voordat je deze acne behandelt, is het dus goed om te weten wat deze oorzaken zijn. Hoe kom je eigenlijk van deze acne af? 

Hoe kom je aan acne op je billen?

Net als bij andere soorten acne ontstaat acne op je billen voornamelijk door een overproductie van talg. Hormonen, stress, je genetische aanleg en je favoriete (junk) food zorgen ervoor dat er meer talg wordt aangemaakt. Dat geldt ook voor de talgklieren op je billen. Wanneer de porieën op je billen groter worden, hebben bacteriën meer kans om zich te verspreiden en boom, de acne op je billen leidt z’n eigen leven. Doordat je vaak op je billen zit, krijgt de acne ook beter de kans om hier actief te zijn. Toch zijn puistjes op je billen geen echte acne en dat komt juist door de wrijving met kleding door beweging of sporten. Maar wat zijn die bultjes op je billen dan precies?

Verstopte poriën

De eerste mogelijkheid is dat de acne op je billen verstopte poriën zijn, net als bij andere puistjes op je lichaam. Wanneer talg, vuil en dode huidcellen bij elkaar komen op je huid, raakt de porie verstopt en ontstaat er een puistje of mee-eter.

Verstopte haarzakjes

Ook op je billen zitten een hoop haarzakjes en deze raken soms verstopt. Dit ontstaat meestal door wrijving met kleding, zoals tijdens het sporten. Hoewel verstopte haarzakjes heel erg op puistjes lijken door het witte puntje dat ze hebben, is het eigenlijk een irritatie of ontsteking van het haarzakje. Als je goed naar het witte puntje kijkt, zie je in het midden een haar zitten. Hieraan zie je of het gaat om een verstopte porie of een verstopt haarzakje.

Keratosis pilaris

Een andere oorzaak van jouw billen-acne is misschien keratosis pilaris. Je herkent keratosis pilaris aan de bruine of rode bultjes die je ook vaak op de achterkant van je arm ziet. Hoewel er niet echt een genezing is voor keratosis pilaris, helpt het wel om te exfoliëren of om je haren weg te laseren. Keratosis pilaris ontstaat namelijk door een overtollige aanmaak van keratine in de haarzakjes.

Niet uitknijpen

We know, een puist uitknijpen is soms superlekker om te doen, maar net als bij acne op je gezicht raden we dit af. Het zorgt er namelijk voor dat de plek alleen maar meer geïrriteerd raakt en het langer duurt voor de puist weg is. Ook is de kans groot dat er hyperpigmentatie ontstaat, waardoor er een bruin vlekje achterblijft.

Hoe kom je af van acne op je billen?

Er zijn verschillende dingen die je doet om van de acne op je billen af te komen. Het is alleen wel afhankelijk welke soort acne je precies hebt, dus bezoek eerst eens een dermatoloog die jou hier advies in geeft.

Producten met salicylzuur of benzoyl peroxide

Als je echte acne op je billen hebt (dus verstopte poriën), raden wij je aan om een body wash of exfoliant met salicylzuur of benzoyl peroxide te gebruiken. Deze stoffen helpen de bacteriën te doden, waardoor de acne op je billen minder wordt. Ook een lotion voor je lichaam met deze ingrediënten doet wonderen.

Peeling

Een andere optie is om een peeling te nemen voor de acne op je billen. Ja, een peeling kan zelfs op je billen en gelukkig maar. Een peeling zorgt ervoor dat de bovenste laag van je huid verdwijnt, waardoor er geen hyperpigmentatie ontstaat en huidstructuur zachter wordt. Doe dit eens in de 4-6 weken voor optimaal resultaat. Bespreek wel met een dermatoloog wat de beste en meest veilige optie voor jouw soort acne is.

Draag luchtige kleding

Strakke kleding zorgt voor meer wrijving bij de bil-zone. Draag hierom vaker luchtige kleding, zodat je huid de mogelijkheid krijgt om te ademen. Draag je toch graag strakke kleding? Kies dan voor kleding van katoen en niet van een synthetische stof. Hetzelfde geldt voor je ondergoed, dus sla die granny panties maar in. 

Neem een snelle douche na het zweten

Kleren aanhouden waarin je hebt gezweet, zorgt ervoor dat zweet, vuil en talg zich nestelen op jouw huid, waardoor je irritaties en bultjes krijgt. Door een korte douche te nemen nadat je hebt gezweet, voorkom je deze bultjes en irritaties.

Wees voorzichtig met de behandeling

Tenslotte is het belangrijk om de behandeling die je kiest rustig op te bouwen. Net als bij acne op je gezicht of op je rug is het beter om niet te langzaam en juist zacht op te bouwen met producten die je gebruikt. Je huid raakt namelijk misschien alleen maar sneller geïrriteerd als je dit niet doet. So be gentle!