Minder vaak 's nachts plassen? Stop dan op dit tijdstip met drinken

Sport & gezondheid door Anne-Fleur

Ben jij iemand die vaak de hele nacht doorslaapt of bestaat er voor jou geen nacht zonder minstens twintig toiletbezoekjes? We kunnen sowieso stellen dat midden in de nacht wakker worden met een overvolle blaas het meest vreselijke gevoel is. Helemaal wanneer je dan je warme bed moet uitstappen en in de kou op zoek moet naar een toilet...

Kortom, het leven van een nachtplasser is niet gemakkelijk. Wist je dat dit kan komen doordat je 's avonds eigenlijk nog tot veel te laat vocht drinkt? Om nachtelijke toiletbezoekjes te verminderen (of te voorkomen) kun je het beste op dít tijdstip stoppen met drinken voor het slapengaan.

Gehydrateerd blijven

We weten allemaal dat het enorm belangrijk is om overdag goed te drinken en gehydrateerd te blijven. Een anderhalf liter water per dag is gewenst, maar nog steeds voor velen onhaalbaar. Als je overdag weinig drinkt, dan is de kans groot dat je in de avond erge dorst krijgt. Wat je dan doet is misschien een glas cola, kopje koffie of toch een fles water achterover slaat. Daarna kan je lichaam weer even aan het werk, maar maakt ook slaapstoffen aan. Time for bed it is. Hup, je stapt het bed in en je vertrekt naar dromenland. Tot ongeveer een uur of drie, wanneer je wakker wordt met een blaas die op ontploffen staat. Rillingen als je denkt aan het feit dat je je bed uit moet stappen om deze blaas te legen. Al met al, 's nachts moeten plassen is iets wat we niet willen. Maar hoe voorkomen we dit? 

Hoe laat ga je slapen?

Hoe voorkom je nachtelijke toiletbezoekjes? Makkelijk, als je het antwoord weet op de volgende vraag: 'Hoelaat ga je slapen?'. We weten nu dat vloeistoffen drinken vlak voor je gaat slapen dus niet goed is en je slaapcyclus flink kan verstoren. Wanneer je je laatste glas leegdrinkt heeft te maken met hoe laat je je bed instapt. Het is volgens Amy Bragagnini, een woordvoerder van de Academie voor Voeding en Diëtetiek het beste om twee uur voordat je gaat slapen te stoppen met drinken, zo vertelt ze aan Huffpost. 

Maar, er zit ook verschil in drankjes. Voor caffeïne is het slim om hier zes uur van tevoren al mee te stoppen en voor alcohol rekenen we vijf uur. Voor drankjes als sap en frisdrank en zuivel is het slim om twee uur aan te houden. Water moet je ook niet flessen van leegdrinken, maar een slokje voor het slapengaan kan geen kwaad.