Door deze simpele gedachte wordt jouw wandeling nóg beter!

Vrije tijd door Jennifer

Veel mensen maken dagelijks graag zoveel mogelijk stappen. Wandelen is heel populair. Het is ook een makkelijke manier om fit te blijven. Al geeft het je mentale gezondheid ook een flinke boost. Soms dan, want sommige mensen zijn vooral gefocust op de beweging. Merk je dat je te weinig geniet tijdens een wandeling? Houd dan deze gedachte in je achterhoofd!

Lees ook: Zo gezond is een wandeling in de stromende regen

Zo word je wandeling meer ontspannend

Een goede wandeling helpt niet alleen aan een betere, fysieke gezondheid, maar geeft je ook mentaal een boost. Daarom is het slim om even te wandelen, wanneer je je gestrest voelt door bijvoorbeeld een opkomende presentatie. Zorg dan wel dat je hier de tijd voor neemt. Een ontspannende wandeling doe je niet zomaar ‘even’ in een kwartier. Dan wil je juist niet continu doorstappen. Het aantal stappen is op zo’n moment überhaupt minder belangrijk. Nee, een ontspannende wandeling zou een ‘AWE’-gevoel moeten geven. Zo’n gevoel waarbij je denkt: “Ah… wat mooi!”

‘AWE’ wandeling

Uit onderzoek van het Northbay ziekenhuis en de UC Berkeley (Universiteit van Californië) blijkt dat een ‘AWE’-gevoel stress, eenzaamheid, pijn en depressie kan verlagen. Alleen hoe krijg je dan dat ‘AWE’-gevoel? ‘AWE’ staat voor Attention (aandacht), Wait (wachten) en Exhale & Expand (uitademen, uitbreiden). Bij een ‘AWE’ wandeling focus je je meer op wat je ziet. Je staat vaker stil bij de wandelomgeving en neemt dit echt in je op. Een ‘AWE’ wandeling is nog beter voor je mentale gezondheid, dan een normale wandeling zonder deze gedachte.

‘AWE’ wandeling: hoe ziet dat eruit?

Een ‘AWE’ wandeling maak je het liefst in een natuurrijke omgeving. Hier krijg je waarschijnlijk het snelst zo’n ‘AWE’-gevoel, vooral in bijvoorbeeld zo’n betoverend bos als het Speulder- en Spielderbos in Gelderland. Vervolgens houd je tijdens de wandeling goed de omgeving in de gaten. Zoek bijvoorbeeld tijdens een herfstwandeling naar een boom, waarvan de blaadjes langzaam verkleuren. Blijf daar even staan en staar alleen naar de blaadjes. Neem ze in je op en adem ook even goed in en uit. Word je al rustig? Waarschijnlijk wel. Goed bezig!

Natuurlijk woont niet iedereen in de buurt van een groot bos. Misschien ben jij wel de (un)lucky one, die midden in de grote stad woont. Nou, ook dan heb je gewoon geluk! In plaats van naar blaadjes te kijken, staar jij gewoon naar de bovenkant van de grachtenhuisjes bijvoorbeeld. Ook dit geeft je het ‘AWE’-gevoel, waar je mentale gezondheid een flinke boost van krijgt.

Lees ook: Nature lovers opgelet: dit zijn de mooiste natuurgebieden om te wandelen