Dit zijn de beste vegan restaurants van Haarlem

Eten door Juliët

Vegan eten kennen ze ook in Haarlem. Het barst er van de restaurantjes. Alleen maar groente eten, daar moeten veel mensen niet aan denken. Maar vergis je niet: vegan eten kan hartstikke lekker zijn. Het is niet voor niets een mega populaire trend. Ga je binnenkort een hapje eten in Haarlem? In deze restaurantjes vind je een scala aan vegan gerechten. Let’s eat!

1.   Mama Gaia

De winnaar van het beste vegan restaurant in 2022! Mama Gaia is een plant-based restaurant dat iedereen wil laten ervaren hoe het is om plant-based te eten. Het restaurant heeft een industriële inrichting en je kan zowel hoog aan de bar of lekker aan tafel genieten van je diner. Bij Mama Gaia wordt er zoveel mogelijk gekookt met lokale en verse producten. Het menu wordt elke maand weer opnieuw samengesteld. Je vindt er onder andere groene curry’s en heerlijke sushi. Je kan kiezen uit een 3-gangen, 4-gangen of zelfs een 5-gangen menu. Voor welk menu ga jij?

Gonnetstraat 26, 2011 KA Haarlem


2.     New Vegas

Het eerste vegan restaurant van Haarlem dat de drempel naar de plantaardige keuken verlaagd heeft. New Vegas noemt zichzelf ook wel ‘De Veganizers’. Het restaurant staat bekend om drie gerechten en die moet je proeven. Een kaasplankje met verschillende kaassoorten van Max & Bien, de royal burger met New Vegas Cheese en bacon en tomaten en last but not least de garnalen met Thaise wokgroente in oestersaus en rijst. Je krijgt er spontaan zin in. Het restaurant heeft nog veel meer te bieden. Echte wereldwijde gerechten, maar dan in een vegan jasje gestopt.

Koningstraat 5, 2011 TB Haarlem


3.    SLA!

Sla? Ja je hoort het goed, er is een saladebar in Haarlem. De bar is vlak bij het station te vinden, en wordt gerund door een familiebedrijf dat wil werken naar een gezonde wereld. Met plantaardige ingrediënten maken zij onder andere de lekkerste salades, bowles en wraps. Met een zero-waste keuken en eerlijke samenwerkingen zetten ze al erg belangrijke stappen. Naast dat SLA een afhaalrestaurant is, kan je er ook lekker komen eten. Het filiaal is te herkennen aan de iconische kas. Voor de herfst en winter staat er vooral wereldse smaken op het menu. Duurzame producten met bijzonder spices. Sounds good!

Kruisweg 68B, 2011 LE Haarlem

4.   DeDakkas

Een extra bijzondere ervaring heb je bij DeDakkas. Ontbijten, lunchen of dineren doe je hier niet alleen binnen, maar ook op het dak! Je hebt gelijk een mooi overzicht over Haarlem met een zonovergoten terras. Voor de koudere dagen kan je in een overdekte kas zitten. Je kan gemakkelijk met de lift naar boven en het terras is ruim opgezet. Het menu bestaat uit lokale en seizoensgebonden gerechten. Heerlijke pompoensoep of bloemkool met Masala saus. Een menu met voor ieder wat wils. Er worden veel biologische gerechten gebruikt en een deel van de ingrediënten verbouwen ze zelfs op het dak.

on the roof, De Witstraat 1A, 2011 DV Haarlem

5.      Chickpea

Ben jij ook zo dol op hummus of falafel? Bij Chickpea kan je tercht voor een heerlijke vegan maaltijd. Bij Chickpea vinden ze het belangrijk om dagelijks verse producten te bereiden. Binnen kan je meekijken in de open keuken. Door de interactie kan je ook altijd bij het personeel terecht voor de leukste tips en tricks. Je kan ervoor kiezen om binnen te eten of om je maaltijd mee naar huis te nemen. De hummus maken ze helemaal zelf en je kan het ook nog eens los kopen of in een saladevorm. Ben jij toch wat meer toe aan een grotere maaltijd? Ga dan lekker voor de XL-variant. We want more!

Kleine Houtstraat 2A, 2011 DM Haarlem