Last van ernstige haaruitval? Dit kunnen oorzaken zijn en dit kun je ertegen doen

Haar door Anne-Fleur

Je kent het vast wel: eens in de zoveel tijd laat je overal waar je loopt een paar haren achter en je vraagt je af hoe het komt dat je nog niet kaal bent. Haaruitval komt bij iedereen weleens voor en is eigenlijk heel normaal. Totdat je merkt dat jouw haren nu echt óveral liggen en het ook maar niet lijkt te stoppen. Het kan zijn dat je te maken hebt met ernstige haaruitval. Dat hoeft verder geen ernstige aandoening te zijn, maar er kunnen wel bepaalde redenen zijn voor dit haarverlies. We hebben potentiële oorzaken (en oplossingen) voor je op een rijtje gezet. 

Ernstige haaruitval

Een mens verliest gemiddeld zo'n 50 tot 120 haren per dag. Best veel lijkt dat, maar niet per se als je beseft dat er meer dan duizenden haren nog op je hoofd zitten. Als je het gevoel hebt dat je misschien wel 1200 haren verliest per dag (oke, misschien wat overdreven) dan kan dat ontzettend vervelend zijn en laat je nadenken over wat de reden ervan kan zijn. Gelukkig is het negen van de tien keer helemaal niet ernstig en hoef je je nergens zorgen om te maken. Toch kan je (als je de oorzaak gevonden hebt) er wel wat tegen doen. 

Mogelijke oorzaken

  • Warme temperaturen en invloed van het klimaat
  • Stress
  • Nare gebeurtenis
  • Door ouder worden (overgang)
  • Hormonen, oftewel, de afname van de oestrogeenspiegel
  • Ijzertekort of een tekort aan andere vitamines
  • Bij ernstige gevallen: afwijking in de schildklier

Bij al deze oorzaken (behalve de laatste) hoef je je nergens druk om te maken. Dit zijn natuurlijke reacties van je lichaam op bepaalde gebeurtenissen of tekorten en zijn 'makkelijk' te verhelpen. 

Dit kun je tegen haaruitval doen

In de meeste gevallen heeft haaruitval te maken met een tekort aan vitamines of stress. Weet je niet wat de oorzaak is, maar wil je toch íets doen? Dan kan het slim zijn om eens te beginnen met het aanvullen van je vitamines op basis van je dagelijkse 'dieet'. Verder kun je ook verschillend voedsel eten met de benodigde vitamines. Voor speciale haarvitamines ben je op zoek naar vitamine D, biotine, ijzer en zink. Maar het kan ook zijn dat je nog veel meer (en andere) vitamines nodig hebt voor een gezonde haargroei. Je kunt dit zelf uitproberen, maar je kan hiervoor eventueel ook naar een voedingsdeskundige stappen. 

Shampoo

Een andere oorzaak en daarmee meteen ook een oplossing voor haaruitval, is dat je de verkeerde shampoo en conditioner gebruikt. What to do? Overstappen op een ander merk of soort shampoo. Er zijn ook verschillende shampoos die de haargroei stimuleren en je hoofdhuid extra gezond houden. Je kunt voor een hair healing shampoo zoeken naar Dode Zee mineralen. Deze mineralen bevatten een hoog gehalte aan magnesium (goed voor je haar) en zijn daardoor kalmerend en ondersteunen de huidbarrière.

Stress verminderen

Als je stress hebt, is het laatste wat je wil horen: 'je moet je stress gewoon verminderen'. We weten dat dat niet zo makkelijk gaat als je eigenlijk zou willen, maar het kan wél een echte reden zijn voor je haaruitval. Stress herkennen is het belangrijkste en om het te verhelpen: probeer waar je kan. 

Merk je dat je haaruitval echt écht ernstig aan het worden is, dan kan het natuurlijk nooit kwaad om eens een bezoekje aan de huisarts te brengen. Zij kunnen namelijk ook handige tips geven waar wij dan niet eens van af weten. Good luck!