It’s science! Zo lang duurt het ongeveer voor je verliefd wordt op iemand

Relaties door Jennifer

Heel soms komt het voor, dat je al meteen meer voelt dan vriendschap. Zo’n typische scène uit een romcom, waar je je realiseert dat je zojuist de liefde van je leven ontmoette. Maar ben je op dat moment echt al verliefd? Gaat het werkelijk zo snel? Liefde is nooit makkelijk, maar toch waagden wetenschappers zich aan een onderzoek.

Lees ook: Verliefdheid: wat je moet doen als je tot over je oren smoorverliefd bent

Hoelang duurt het voor je verliefd wordt?

Even voor de goede orde: iedereen wordt verliefd op een andere manier. De ene persoon wordt sneller verliefd dan de ander. Het hangt namelijk ook af aan de persoon en de persoonlijke omstandigheden. Misschien heeft iemand wel enorm last van bindingsangst. Dan open je je hart niet zo makkelijk voor een nieuw persoon. Of het kan natuurlijk dat iemand een trauma heeft opgelopen in de liefde.

Liefde verklaren

Hoe dan ook, first things first: wat betekent verliefdheid eigenlijk? Volgens expert Jenni Skyler voelt verliefdheid heel intens en overweldigend. Het is het proces van close worden met iemand en iemand volledig accepteren, dus zowel de goede als slechte kanten. En hoelang dit gemiddeld duurt verschilt vervolgens per geslacht. Uit een onderzoek van de Journal of Personality and Social Psychology blijkt dat mannen na 97 dagen (ongeveer drie maanden) de liefde verklaren. Bij vrouwen duurt het langer, namelijk 149 dagen (ongeveer vier maanden).

Wanneer twee mensen met een vrouwelijke identiteit met elkaar daten duurt het zelfs nóg langer. Queers worden na zo’n zes maanden écht verliefd op elkaar, blijkt uit een onderzoek dat werd gepubliceerd in de Journal of Gay & Lesbian Social Services. Bij een heteroseksuele relatie wordt wederom de man sneller verliefd, laat een onderzoek uit de Evolutionary Psychology Journal weten.

Realiseer je wel dat de onderzoeken uit de periode 2008-2011 komen. Ze kunnen dus wat verouderd zijn. Nogmaals: iedereen wordt op een andere manier verliefd. Houd je niet te veel vast aan de feiten. Just go with the flow.

Lees ook: Dingen die je vroeger deed als je verliefd was