Verliefdheid: wat je moet doen als je tot over je oren smoorverliefd bent

Liefde door Redactie Ze.nl

Je krijgt geen hap door je keel, kunt je totáál niet focussen op je werk en in elke zin komt zijn of haar naam voor. Dan héb je het echt te pakken: je bent verliefd. Verliefd zijn is misschien wel het mooiste gevoel dat er is, maar het kan ook knap lastig zijn om mee om te gaan. Hoe blijf je in godsnaam normaal functioneren met zoveel kolder in je kop en vlinders in je buik? In dit artikel alles over verliefd zijn. 

Verliefdheid

Wat doet verliefdheid met je?

Allereerst, verliefdheid zit écht niet alleen tussen je oren. Er gebeurt ook daadwerkelijk iets met je brein. Dit effect kun je vergelijken met harddrugs (!), zo lezen we in het boek Liefdesgedoe van Marcelino Lopez. “In de hersenen is deze toestand duidelijk te herkennen aan een stevige toename van bepaalde hormonen en hersenstoffen (zoals fenylethylamine, noradrenaline, adrenaline, endorfine, dopamine en oxytocine). Verliefde mensen zien er door deze hormonale hyperactiviteit ook stralend uit. Deze hormonale rush is verslavend, waardoor het leven zonder de geliefde voelt als afkicken. Zonder aan het mysterie te willen afdoen kun je best verklaren waarom verliefdheid zo heftig voelt. De evolutie is niet gebaat bij twijfelaars en piekeraars. Verliefdheid is dé manier van Moeder Natuur om haar kinderen op te laten gaan in de paringsdans; dat vergroot de kans op succesvolle voortplanting. Verliefde mensen willen maar één ding: bij hun geliefde zijn. Het is een obsessieve focus die maakt dat we één persoon interessanter, mooier, leuker, beter vinden dan de overige zeven miljard mensen op de planeet. Een waan waar werk, studie en andere relaties onder lijden en die zelfs voor de grootste nihilist betekenis aan het leven geeft. De duistere kant van verliefdheid wordt duidelijk als de liefde niet beantwoord wordt. Dat is de hel, zoals afkicken van heroïne zonder morfine. Afwijzing door de geliefde maakt sommigen waanzinnig, depressief en (zelf)moordlustig.

De gevaren van een hevige verliefdheid

Als je tot over je oren smoor op iemand bent, is er allereerst het gevaar dat deze liefde onbeantwoord blijft. Tja, dat kan natuurlijk altijd. Maar hoe pijnlijk een onbeantwoorde verliefdheid ook kan zijn, volgens Marcelino kun je dan maar het beste bij diegene uit de buurt blijven, zodat de verliefdheid wat kan zakken. Dat valt niet voor iedereen mee. Sommigen blijven contact zoeken, ook als de interesse niet wederzijds is. “Mijn advies is: neem een gebrek aan interesse altijd serieus,” aldus Marcelino. “Zoek iemand die ook voor jou openstaat.” Toch is helder denken lastig als je verliefd bent. Een hevige verliefdheid kan namelijk veel weg hebben van een psychose: een normaal persoon kan in jouw ogen de meest speciale persoon op deze aardbol worden. Zelfs als die persoon misschien helemaal geen goede keuze voor jou is. “Het is goed om je eigen verliefdheid tussendoor een beetje te relativeren. Het is fijn én nuttig om ervan te genieten als het wederzijds is, maar blijf nog wel luisteren naar dat andere stemmetje in je hoofd die het niet helemaal vertrouwt. Vooral als je de neiging hebt om verliefd te worden op types waar je achteraf een kater van krijgt omdat ze niet goed bij je passen,” aldus Marcelino. “Twijfel je aan je eigen inschattingsvermogen? Vraag feedback aan jouw omgeving, en neem het serieus. Zij zien vaak wat jij niet wil zien.”

Madonna Sean Penn
Madonna en Sean Penn waren ooit tot over hun oren verliefd, maar na een huwelijk van nog geen 2 jaar besloten de twee dat ze toch niet zo goed pasten.

Hoe kun je toch normaal functioneren tijdens een hevige verliefdheid?

Zoals we eerder al zeiden: verliefd zijn is misschien wel het beste gevoel ter wereld. Het kan een van de mooiste ervaringen van je leven zijn. Marcelino: “Besef je wel dat je onder invloed bent en dat je iemand waarschijnlijk mooier en specialer maakt dan hij of zij in werkelijkheid is. Blijf negatieve eigenschappen of vreemde gewoonten dus scherp in de gaten houden.” En ook al ben je verliefd, doe geen dingen die je normaal ook niet doet. Ga niet over je eigen grenzen heen.” De roes van verliefdheid heeft gelukkig ook veel positieve eigenschappen. Zo maakt het je bijvoorbeeld flexibeler. Uit Marcelino’s boek halen we het volgende: “De chemie van de hersenen verandert: onze spiegelneuronen (belangrijk voor inlevingsvermogen) worden extra geactiveerd om ons te laten zien, horen en voelen wat de geliefde ziet, hoort en voelt. Ineens snap je misschien dat jazz meer is dan toetpiepknormuziek, dat goulash best lekker is en dat het bestuderen van vogels met een verrekijker ook z’n charme heeft. Met een beetje geluk krijg je er nieuwe hobby’s en nuttige vaardigheden bij, zoals zakelijk onderhandelen, relaxter omgaan met pech, zeilen. Liefde verrijkt je leven.”

Blake Lively Ryan Reynolds
Verliefdheid turns into the perfect couple: Blake Lively en Ryan Reynolds

Wat als de verliefdheid weggaat?

Het is niet meer dan normaal dat een verliefdheid op den duur vervaagt. In het meest gunstige geval maakt deze verliefdheid dan plaats voor steun, vertrouwdheid en geborgenheid: een goede basis voor een relatie. Toch kan een voorbije verliefdheid ook omslaan in ergernissen. Wat je eerst aantrekkelijk vond, begin je na de verliefdheid als afstotelijk te ervaren, zo lezen we in Marcelino’s boek. Zo kan die partner die eerst heel grappig leek, later steeds meer als een onvolwassen clown worden ervaren. Krachtige mensen met zelfvertrouwen zijn misschien charismatisch en aantrekkelijk, maar is de relatie nog wel zo leuk als je betutteld of ondergesneeuwd wordt? En het kan vervelend worden als spontane partners, de vrije vogels onder ons, eigenlijk nooit laten weten waar je aan toe bent. Kerstplannen of vakantiedagen inplannen wordt zo al snel een hekel punt. Op deze manieren kan een verliefdheid verbloemen dat jullie éigenlijk helemaal niet zo goed bij elkaar passen. Die roze bril is dus heerlijk, maar houd vooral je ogen open!

Lees ook: Verslaafd zijn aan (foute) liefde: kan dat?

Beeld: iStock, Getty Images