Wat zijn daddy issues?

Liefde door Esra

Veel jongeren doen er vaak lacherig over: het begrip daddy issues. Zo zijn er meiden rond de 18 jaar die vanwege hun crush op de 40-jarige Chris Hemsworth beweren dat ze daddy issues hebben. Hoewel er per toeval wel een verband bestaat tussen deze crush en het hebben van daddy issues, is het in werkelijkheid iets ingewikkelder. Wij leggen je alles uit.

Daddy issues zijn problemen die ontstaan door een slechte of abnormale relatie met de vader. Mensen met deze issues zijn opgegroeid met een afwezige vader of hadden een abnormale of slechte relatie met een fysiek aanwezige vader. Alhoewel deze problemen bij zowel vrouwen als mannen voorkomen, wordt het begrip vooral gebruikt om te verwijzen naar vrouwen die ingewikkelde, abnormale of verwarrende relaties hebben met mannen. Onbewust wordt het gemis van een goede vader-dochterrelatie geprojecteerd op de mannelijke partners.

Problemen door daddy issues

Mensen met daddy issues ondervinden vaak meerdere problemen:

  • Zo zijn zij soms erg bezitterig en aanhankelijk. Dit komt doordat er angstige gevoelens optreden wanneer zij alleen zijn. Dit wordt veroorzaakt door een angstige hechtingsstijl. In een relatie worden ze hierdoor snel achterdochtig en ze hebben voortdurend geruststelling nodig.
  • Door het gemis van liefde en zekerheid van de vader, gaan mensen met daddy issues op zoek naar een partner die deze ‘gaten’ mogelijk opvullen. Ze eisen daardoor een overvloed aan liefde en zekerheid.
  • De hele tijd verlangen naar seks is soms ook een probleem als gevolg van daddy issues. Seks biedt volgens sommige mensen de liefde die ze in hun verleden hebben gemist. Ze zijn ervan overtuigd dat het regelmatig hebben van geslachtsgemeenschap ervoor zorgt dat zijn of haar partner meer van hem of haar gaat houden.
  • Door de afwezigheid van de vader koesteren deze mensen misschien een onbewust verlangen naar iemand die hem of haar beschermt en voor hem of haar zorgt. Zij geloven dat een oudere man dit waarmaakt en zijn daardoor alleen geïnteresseerd in het daten met oudere mannen.
  • Mensen met daddy issues zijn soms bang om alleen te zijn en zonder partner te eindigen. Hierdoor gaan zij zonder echte connectie van de ene romantische relatie naar de andere.
  • Daddy issues zijn vaak ook de reden dat mensen in een relatie terechtkomen met oudere, ongeschikte partners. Ze hebben een onbewust verlangen om de relatie met de vader te herstellen, waardoor ze zich aangetrokken voelen tot mannen die lijken op hun vader. Dit zijn vaak de beledigende of egocentrische mannen.

Lees ook: Deze red flags wil je zeker vermijden

Father complex of daddy issues

In de geestelijke gezondheidszorg wordt er in plaats van daddy issues gesproken over de term father complex. Oorspronkelijk werd er met deze term verwezen naar mannen die een wantrouwende en slechte relatie hadden met hun vader. Na het doen van onderzoek ontdekten psychologen dat dit niet alleen relevant was voor mannen, maar ook voor vrouwen. Sindsdien praat de samenleving over de term daddy issues.