Dit is hoe je jouw hechtingsstijl kan leren begrijpen om je datingleven te verbeteren

Single & daten door Maya Luz

De manier waarop we ons aan andere mensen hechten is best veelzeggend. Maar je hiervan bewust zijn is niet altijd even makkelijk. Toch kan je hechtingsstijl begrijpen, jouw datingleven enorm verbeteren. Dit is hoe dat zit.

Lees ook: Een échte dealbreaker op het gebied van daten: alles over ‘the ick’

Welke hechtingsstijl heb ik?

De manier waarop jij omgaat met relaties is je hechtingsstijl. Het heeft te maken met op welke manier jij omgaat met mensen waar je je aan begint te hechten. Dit is bijvoorbeeld te zien tijdens de vroege stadia van een relatie, wanneer je gevoelens begint te krijgen voor iemand. Maar dit kun je ook tegenkomen in je vriendschappen. Er zijn vier verschillende hechtingsstijlen.

De eerste hechtingsstijl is de angstige style. Deze hechtingsstijl is te herkennen door een afwezigheid van zelfvertrouwen en een onzeker gevoel. Je bent bang om afgewezen te worden of om verlaten te worden. Je bent je constant af aan het vragen hoe stabiel de connectie is en daar wordt je angstig van. Je maakt je steeds zorgen over of ze weg zullen gaan en dus schiet je snel in de paniek wanneer je partner niet reageert op een appje. Ook als je steeds het gevoel hebt dat je niet genoeg bent voor iemand, val je onder deze categorie.

De tweede hechtingsstijl is de vermijdende style. Wanneer je deze style hebt ben je erg zelfstandig, iets te misschien zelfs. Je bent bang om je open te stellen tegenover anderen, je bent geen fan van intimiteit en hebt waarschijnlijk ook bindingsangst. In relaties ben jij vaak degene die het uitmaakt met een partner wanneer deze te dichtbij komt. Iemand ghosten is voor jou ook niks nieuws. Herken jij jezelf hierin? Dan heb je deze hechtingsstijl.

De derde hechtingsstijl is de ongeorganiseerde style. Deze stijl wordt vaak gezien als een mix van de eerste twee stijlen. Iemand met deze hechtingsstijl heeft vaak veel behoefte aan een diepgaande en zekere relatie, maar toch zijn ze bang voor intimiteit. De kans is groot dat je deze hechtingsstijl hebt wanneer je moeite hebt met jezelf of anderen vertrouwen en wanneer je het vaak erg moeilijk vindt om keuzes te maken.

De laatste hechtingsstijl is de zekere stijl. Bij deze stijl ben je goed in het reguleren van je emoties en je kan de balans tussen intimiteit en zelfstandigheid goed onderhouden. Als je relaties vaak gezond zijn en lang duren, kan je er wel vanuit gaan dat je deze stijl hebt. Dit is zeker het geval wanneer je je niet snel onzeker voelt in relaties en ook niet de neiging voelt om weg te rennen wanneer de connectie te diepgaand wordt.

Zo kan het je helpen om je datingleven te verbeteren

Het erkennen van je hechtingsstijl kan je helpen met het beter onderhouden van alle relaties in je leven. Maar het is ook erg goed om je hiervan bewust te zijn wanneer je aan het daten bent. Je kan met deze kennis namelijk makkelijker patronen herkennen in je eigen gedrag. Nu kun je ook terugblikken op gefaalde relaties en inzien waarom het fout ging, maar ook waarom je bepaalde soorten mensen aantrekt.

Verder is het belangrijk om te onthouden dat er niks mis is met het hebben van een ongeorganiseerde, angstige of vermijdende stijl. Wel kunnen de karakteristieken die hierbij komen kijken een negatief effect hebben op je relaties. Door bekend te worden met je eigen stijl kun je het maken van fouten in het daten eventueel voorkomen. Je bent je dan een stuk bewuster van je eigen valkuilen.

Lees ook: Dit is wat jouw plek in het gezin zegt over je date-leven