Dit is wat jouw plek in het gezin zegt over je date-leven

Single & daten door Anjali

Je kan het zelf niet kiezen, maar de plek die jij hebt in het gezin waar je in opgroeide zegt iets over hoe jij bent als partner in een relatie. Wat is jouw plek?

De oudste

Eerstgeborenen hebben vaak een leidende functie over hun jongere broertjes, of zusjes. Ze zijn vaker georganiseerd en ambitieus. Dat kan handig zijn in een relatie omdat de andere persoon hierbij altijd weet waar en hoelaat de date is. Echter zijn eerstegeborenen zo gewend aan de touwtjes in handen nemen, dat ze het lastig vinden om de controle uit handen te laten. Ze worden vaak minder graag verrast en willen graag voorbereid zijn op alles.

De middelste

Middelste kinderen werken iets flexibeler: ze kunnen makkelijker compromissen sluiten en bieden steun en bemiddeling aan de oudsten en jongsten. Dit is natuurlijk mooi meegenomen in een relatie, maar werkt niet altijd in z'n voordeel. Omdat de middelste kinderen het welzijn van hun broes of zussen vooraan plaatste, vergeten ze wel eens op te komen voor hun eigen behoeften. Dit kan leiden tot miscommunicatie.

De jongste

De jongste kinderen zijn vaak spontaan, sociaal en avontuurlijk. Ze groeiden namelijk op met broers of zussen die over hun waakten, maar vonden heirdoor juist hun eigen weg. Het nemen van risico's kan leuk zijn in een relatie, maar kan ook voor frustraties en ruzies zorgen. Als de relatie uiteindelijk comfortabel wordt en het nieuwe eraf is, kunnen ze zich gaan vervelen.

Het enig kind

Als je als enig kind opgegroeid bent, ben je wat volwassener en onafhankelijker. Aangezien het enig kind gewend is alleen te zijn, kan het hierdoor wat lastiger zijn compromissen te sluiten en rekening te houden met een ander.