Dit is de reden waarom je soms ineens kort haar wil

Haar door Anne-Fleur

Heb jij jezelf ook wel eens (of meerdere keren zelfs) heel erg moeten tegenhouden om naar de kapper te rennen en al je lange lokken af te knippen? Als je dit een keer hebt meegemaakt, weet je hoe sterk de neiging kan zijn om de schaar er gewoon in te zetten. Wat kan jou het ook schelen? Je zou denken dat dit soms gewoon een impulsgedachte is, maar wat blijkt? Er zou maar zo een psychologische reden achter kunnen zitten... 

Lees ook: Snel vet haar? Met deze tips hoef je het minder vaak te wassen

Waarom je soms ineens je haar af wil knippen

De impuls gedachte om opeens al je lokken af te knippen, lijkt dus niet zomaar in je brein te verschijnen. Er kunnen verschillende redenen zijn die ervoor zorgen dat je ineens iets heel anders wil met je uiterlijk. Je haar is een van de makkelijkste dingen om direct aan te pakken, dus waarom dan niet alles afknippen? Dit zijn de twee meest voorkomende redenen waarom je sneller een schaar in je haren zou zetten.

Heftige gebeurtenis

Misschien voel je 'm al aankomen, omdat het eigenlijk best logisch is, of omdat je het zelf al hebt meegemaakt. Na een schokkende of heftige gebeurtenis kun je soms het gevoel hebben dat je opnieuw wil beginnen. Misschien heb je wel een trauma aan de gebeurtenis overgehouden en is het afknippen van je haar een manier om ermee om te gaan. Je wilt je niet meer associëren met degene die je was vóór de heftige gebeurtenis, dus wil je iets aan jezelf veranderen. Je haren afknippen is dan gelijk de makkelijkste weg. 

Break-up 

Ook na een break-up kiezen veel vrouwen ervoor om hun haren lekker kort te knippen. Vooral als de (nu ex) partner degene was die de relatie verbrak. Uit een onderzoek van MyVoucherCodes.co.uk bleek dat maar liefst 61% van de vrouwen koos voor een nieuw kapsel na een breuk. Maar waarom is dit zo? Ook dit klinkt allemaal weer erg logisch, maar na een break-up begin je als het ware als persoon weer opnieuw, maar dan zonder je partner. Je kunt je nogal machteloos en verdrietig voelen, waardoor je - wanneer je je weer beter voelt - graag een frisse start wil. Gewoontes veranderen vanaf dat moment en dus ons haar ook. New hair, new me. 

Controle terugnemen

Eigenlijk draaien beide redenen dus om het terugnemen van controle. Best interessant als je erover nadenkt, want waarom kiest men dan voor het veranderen van het haar? Wij denken dat het zo zit: je haar is uiteindelijk een van de weinige dingen waar alleen jij controle over hebt. Jij kiest wat er met je haar gebeurt. Maak je het steil, ga je het krullen, knip je het kort of laat je het lang groeien? Jij kiest. Bij heftige gebeurtenissen, waar je nul procent controle over hebt, kun je niet kiezen. Hetzelfde geldt als iemand een relatie uitmaakt, want ook dan kies je er niet zelf voor. Jouw haren zijn de jouwe, dus dat betekent ook dat het jouw beslissing is. Simple as that. 

Lees ook: Droog haar? Koolzaadolie is de nieuwe haartrend en dit is waarom jij dat ook wilt proberen