Dit gebeurt (en verandert) er als je gaat samenwonen met je partner

Relaties door Anne-Fleur

Staat samenwonen met je lief al een tijdje op de planning? Of gaat het binnenkort zelfs eindelijk gebeuren? Good for you! Je zult vast begrijpen dat er een heleboel gaat veranderen wanneer jij en je partner ervoor kiezen om samen te gaan wonen. Maar, er zijn misschien ook wel wat veranderingspunten waar je niet zo snel aan hebt gedacht. Dit zijn een paar dingen die gebeuren wanneer je met je partner gaat samenwonen.

Lees ook: Aha! Dit gebeurt er in je brein na de seks

Dit gebeurt er als je gaat samenwonen met je partner

Spannend! Je gaat samenwonen met je lover. Dat betekent eindeloze sleepovers, samen lekker eten (koken) en bovenal: je bent eigenlijk gewoon altijd bij je lief. Mega leuk allemaal, maar ergens ook best wel een beetje eng... Maar, naast de uitdagingen waar jullie misschien voor komen te staan, zitten er gelukkig ook een heleboel voordelen aan samenwonen. Deze dingen gebeuren in ieder geval sowieso wanneer je intrekt bij je partner.

Privacy? 

Ja, dat kennen we niet meer. Als je in het begin van je relatie nog dacht te kunnen verbergen dat je drie keer per dag een grote boodschap doet, is dat wanneer je samenwoont niet meer mogelijk. Je privacy is namelijk nowhere to be found. Maar andersom: je leert elkaar wel heel goed kennen zo. Win-win? 

Nieuwe grenzen aangeven

Toen je nog niet samenwoonde had je ergens altijd nog een bepaalde afstand wanneer je dat nodig had. Veel mensen hebben deze afstand (en grenzen) nodig om weer op te kunnen laden. Oók wanneer je samenwoont. Tijd om nieuwe grenzen op te stellen dus. En daarmee hebben we het ook over huishoudelijke taken. Wie doet de (af)was? Wie kookt er? Wie zet het vuilnis buiten? 

Je groeit nog dichter naar elkaar toe

Er wordt wel eens gezegd dat koppels die lang bij elkaar zijn, of samenwonen, op elkaar gaan lijken. Qua uiterlijk, maar al helemaal qua innerlijk. Je creëert samen namelijk een routine en een dynamiek die waarschijnlijk alleen jullie begrijpen. Je leeft letterlijk met elkaar. En dat is geweldig, want dat zorgt er ook voor dat je nóg dichter naar elkaar toe groeit. 

Je kunt (bijna) geen eigen beslissingen meer maken

Begrijp ons niet verkeerd! Dit gaat alleen over dingen binnen je relatie en je huis. Alles wordt met samenwonen namelijk een beslissing waarin twee mensen iets te zeggen hebben. Je kunt dus niet zomaar een nieuwe woonkamerstoel kopen en verwachten dat je partner het daar direct honderd procent mee eens is. Of wat dacht je van beslissen wat jullie gaan eten die avond; it's not only up to you... 

Eng

Bovenstaande punten klinken misschien alsof je dat samenwonen nog maar eens moet overwegen, maar niets is minder waar. Deze punten kunnen juist heel erg leuk zijn en eerlijk: samenwonen is ook niet niks. Maar, kies je ervoor om met de right person deze stap aan te gaan, dan is dat samenwonen een makkie.  

Lees ook: Hoe ga je om met je verlatingsangst in een relatie?