Say what? De beste vriendschappen vind je met je neus

Relaties door Jennifer

Soms heb je van die vrienden, waarbij het lijkt alsof je ze al jaren kent. Dat terwijl je ze pas een paar maanden geleden hebt ontmoet. Vreemd, toch? Nou, dat valt misschien wel mee. Blijkbaar voelde – of nee, rook – je het aan, dat het wel goed zou zitten tussen jullie. Je hebt kennelijk een neus voor goede vriendschappen.

Lees ook: Dit leer je in je twenties over vriendschap

Vrienden of vijanden?

Als je een hondenbaasje bent, dan weet je hoe belangrijk de neus kan zijn. Wanneer een hond andere hondjes tegenkomt, moeten ze altijd eerst even snuffelen. Uit onderzoek blijkt dat ze hier elkaars lichaamsgeur vergelijken om te bepalen of ze vriendjes of vijanden worden. Nu vroegen onderzoekers zich af: zou het ook zo bij mensen gaan? Je ziet al wel dat vrienden vaak op elkaar lijken. Een introverte boekenwurm zal zich minder snel thuis voelen bij een extravert feestbeest, dan bij iemand die af en toe naar de bioscoop gaat. Maar gaan mensen ook af op elkaars lichaamsgeur?

Lichaamsgeur vergelijken

Om hierachter te komen verzamelden onderzoekers shirts, waarin deelnemers twee opeenvolgende nachten hadden geslapen. Ook mochten ze geen voedsel eten met een sterke geur, douchen met geparfumeerde zeep en parfum of andere geurtjes opspuiten. Een aantal deelnemers waren trouwens goede vrienden, die echt een klik voelden. Wat bleek achteraf? Deze beste vrienden, die een goede klik voelen, hadden inderdaad een vergelijkbare lichaamsgeur.

Vriendschap vinden met je neus

Toch was dit niet genoeg bewijs, dat je de beste vriendschappen vindt met je neus. Goede vrienden zijn namelijk ook vaak op dezelfde plekken en ze eten geregeld hetzelfde. Daarom onderzochten ze ook de lichaamsgeur tussen twee vreemden. Ze moesten zich aan elkaar spiegelen en tegelijk hun handen bewegen. Ondertussen roken ze onbewust elkaars lichaamsgeur, doordat ze maar een halve meter van elkaar afstonden. Vervolgens gaven ze onder andere aan of ze wel of niet met elkaar klikten. Daarnaast moesten ze vragen beantwoorden over elkaar, hoe leuk ze elkaar vonden en of ze vrienden konden worden. Ondertussen werden ook hun shirts met lichaamsgeur onderzocht.

Het bleek dat een goede vriendschap te voorspellen is op basis van lichaamsgeur, al is het wel met ‘maar’ 71 procent zekerheid. Het is in ieder geval een belangrijk kenmerk, waarmee duidelijk wordt of je iemand wel of niet leuk vindt. Of de vriendschap echt voor eeuwig is, dat blijft een raadsel.

Lees ook: Wat je verschillende dromen over je vrienden betekenen