Lifestyle
Lifestyle

Aha! Daarom lijken je vrienden altijd populairder dan jijzelf

Reageer 0

Klinkt bekend hè? Jij die forever alone op de bank zit te peinzen bij het kijken naar alle veel te gezellige Snapchats, Instagram foto’s en Facebook posts van je vrienden. Waarom lijkt het toch altijd alsof jij de minst populairste bent?
 
Guess what… Je bent niet paranoïde! Het zit er namelijk dik in dat jij écht de persoon bent met de minste vrienden binnen jouw vriendengroep. Sterker nog, het is zelfs wetenschappelijk bestudeerd! Een socioloog genaamd Scott Feld noemde dit fenomeen in 1991 de ‘vriendschapsparadox’.


De popi jopi vrienden
Tja, iedereen is wel degelijk minder populair dan haar vrienden. Waar dat mee te maken heeft? Om precies te zijn met het percentage supersociale mensen. De meeste mensen hebben maar een paar vrienden, maar sommigen zijn in staat superveel vriendschappen tegelijk te onderhouden. Hierdoor is de kans groot dat je met een paar van hen bevriend bent. Kun je het even allemaal niet meer volgen? Kijk alleen al naar social media, want ook in deze tijd houdt de vriendschapsparadox stand. Aan de hand van een onderzoek van maar liefst 200 miljoen tweets bij 5,8 miljoen Twitteraars, kon worden aangetoond dat alle gebruikers vooral mensen volgen die meer volgers en meer invloed hebben dan zichzelf. Aha!
 
Don’t worry
Met andere woorden: blijkbaar hebben we toch echt de neiging om bevriend te raken met mensen die populairder zijn dan wijzelf en zullen we blijkbaar ook zelden omgaan met mensen die minder populair zijn. Hmm… Klinkt misschien een beetje deprimerend, maar besef je dat dezelfde paradox geldt voor alle mensen: die popi vrienden van jou zijn op hun beurt weer de minst populaire persoon in hún vriendenkring. Ja oké, tenzij je Kim Kardashian heet… Oh en trouwens, daarnaast is het aantal vrienden dat je hebt veel minder belangrijk dan de daadwerkelijke kwaliteit van je vriendschappen. Nothing to worry about dus!
 
Herken jij het gevoel van minst populaire vriendin ook weleens?
Reageer 0

Reacties

Ze.nl reacties (0)
Schrijf als eerste een reactie:

Om te kunnen reageren moet je eerst

Annuleren
Gebruik een @ om iemand te noemen