Brown noise: dit is het en zo kan het je helpen

Psyche & spiritualiteit door Noa

Tot kortgeleden kenden wij alleen white noise. Nu is er ook blue noise, pink noise, grey noise... Het klinkt allemaal heel leuk, maar wat is dat eigenlijk? En nog belangrijker, wat kan je er mee? We weten allemaal dat de witte ruis je kan kalmeren. Maar nu is er een nieuwe variant, genaamd brown noise, die vooral bij AD(H)D'ers wonderen zou verrichten voor de focus. In dit artikel vertellen we jou wat brown noise is en hoe het jou kan helpen. 

White noise

Voordat we jou alles vertellen over brown noise, is het ook belangrijk om te weten wat white noise is. White noise, vertaald naar Nederlands witte ruis, is een geluid dat te vergelijken is met het sneeuwbeeld/ruis van je oude televisie. Deze ruis bestaat uit geluiden met een lage, gemiddelde en hoge frequentie die samen op hetzelfde intensiteitniveau word beluisterd. White noise word gebruikt als hulpmiddel voor onder andere meditatie, studeren en slapen met slapeloosheid. Op TikTok begon deze trend en veel mensen zijn er erg enthousiast over. Maar sinds de komst van Brown noise hebben meerdere deze vervangen voor white noise. Mmm interesting... 

Brown noise

Terwijl white noise geluiden dus uit elk spectrum bestaat, lage, midden- en hoge tonen, gebruikt brown noise alleen lage tonen en bastonen. Bruine ruis klinkt daardoor veel dieper dan witte ruis en is ideaal voor mensen die de hoge frequenties in white noise niet prettig vinden. Toch kunnen beide geluiden kunnen in de natuur voorkomen. Voorbeelden van white noise geluiden zijn zachte regenbuien en beukende golven terwijl onweer en harde wind voorbeelden zijn van brown noise. 

Hoe kan brown noise je helpen?

TikTok'er en influencers zijn erg te spreken over brown noise. Vooral mensen met AD(H)D zijn helemaal weg van bruine ruis, omdat het erg kan helpen bij het rustig maken van je hoofd. Gek genoeg is in tegenstelling tot white noise nog weinig onderzoek gedaan naar de voordelen van brown noise. Wel weten we dat de witte ruis erg voordelig werkt voor cognitieve gedragstherapie, je werkgeheugen, een beter slaapritme en stressvermindering. What about brown noise? Ook hiermee kan jij al deze voordelen ervaren. Het enige verschil is namelijk je persoonlijke voorkeur voor hoge of lage tonen. It's up to you!

@natalyabubb #brownnoise #brownnoisers #adhdinwomen #adhdcheck #adhdtipsandtricks #adhdhacks #adhdhavks #adhdproblems #adhdsquad ♬ Brown noise - Pure Brown Noise - Power of Noise

Lees ook: 8 manieren om beter om te gaan met stress