Dit is wat je kat eigenlijk tegen je wil zeggen

Psyche & spiritualiteit door Sanne Michelle

Kat en mens kunnen niet met elkaar praten, maar toch kun je leren om je kat beter te begrijpen. Blaast hij of zij naar je terwijl je juist wil knuffelen? De mysterieuze kattentaal ontcijferd: dit wil jouw kat duidelijk maken.

Lees ook: Huh? Misschien zijn katten toch écht psychopaten

Miauwen

Katten miauwen vaak omdat ze de aandacht van hun baasje willen. Jammer genoeg is het vaak niet helemaal duidelijk waarom ze dit nou doen. Want je kat heeft toch net gegeten? Zou hij nog trek hebben? 

via GIPHY

‘Ik voel me niet lekker’

Eén van de redenen dat je kat constant miauwt is omdat hij of zij wil laten weten zich niet lekker te voelen of zelfs pijn te ervaren. Dit kun je herkennen als hij of zij op korte termijn ineens veel meer van zich laat horen dan normaal. Het is altijd goed om even te checken bij de dierenarts, omdat katten hun pijn vaak verbergen totdat ze door middel van hun miauwtje letterlijk om hulp gaan vragen. Het kan dus al langere tijd spelen.

'Ik voel me ongemakkelijk'

Katten kunnen slecht tegen plotselinge veranderingen in huis of in hun leven, omdat ze echte gewoontedieren zijn. Stel je verandert iets aan de inrichting van je huis of er komt een nieuw huisgenootje bij zoals een hond of een baby, dan kan je kat hier veel moeite mee hebben. Hij of zij zal zich misschien zelfs ongelukkig voelen en hierdoor veel gaan miauwen of blazen (teken van angst). Om je het zo gemakkelijk mogelijk te maken voor je kat en jezelf kun je rekening houden door in plaats van grote aanpassingen juist kleine geleidelijke veranderingen te doen. Zorg daarnaast ook dat je je fluffy pluizenbol genoeg aandacht blijft geven in dit proces!

via GIPHY

'Geef me brokjes!'

Dit is wat baasjes vaak denken als hun viervoeter begint te miauwen. Toch blijkt dit niet altijd zo te zijn. Dit neemt niet weg dat katten dol op eten zijn en nieuwsgierig naar alles wat op tafel staat. Als een kat honger heeft merk je dat vaak aan het feit dat hij of zij je voor je voeten loopt en rondjes draait. Een zeurderig miauwtje en het lopen naar zijn lege voerbak zijn ook hints dat het tijd is voor eten! Mocht je helemaal gek worden dat je kat zoveel om eten vraagt, dan kun je ervoor kiezen om een vast eetschema aan te houden. Op den duur zal hij of zij eraan wennen en er minder om vragen.

via GIPHY

'Ik verveel me'

Als kattenvriend herken je het vast wel: je kat vraagt 's avonds veel aandacht van je, omdat ze dan enorm speels zijn. Wanneer jouw furry friend zich verveelt zal hij of zij jou letterlijk om aandacht vragen door luidkeels te gaan miauwen. Het is dus playtime. Pak die speeltjes, krabpaal of nep muisjes maar uit de kast. Heb je er even geen energie voor? Geef je kat dan eens een doos of papieren zakje. Je zult je verbazen over hoe lang jouw huisdier zich hiermee vermaakt.

via GIPHY

‘Ik ben krols’

Nog een andere reden dat jouw kat, of in dit geval poes, veel miauwt is omdat ze krols is. Een aantal keer per jaar is het voor katten de paartijd waarin ze vruchtbaar en dus seksueel actief is. Dit vertelt ze dan ook al te graag aan al het mannelijk schoon in de buurt door hard, veel en luidkeels te miauwen. Voor dit probleem zijn slechts twee opties.

1. Koop oordopjes zodat je het niet hoort.

2. Laat je poes steriliseren.

Lees ook: Zo zorg je dat je kat meer van je gaat houden