Geen keukenprinses? Met deze makkelijk toepasbare tips verbeter jij jouw kookskills

Eten door Maya Luz

Koken kan best lastig zijn. Want wat gebruik je nou precies waarvoor en hoeveel van alles moet je gebruiken? Het worden van een goede kok is een leerproces waarbij foutjes maken onvermijdelijk is. Maar niet getreurd, want met deze simpele tips worden jouw gerechten net iets lekkerder.

Lees ook: 5 gerechten die mensen altijd verkeerd klaarmaken

Breid jouw kruidencollectie uit

Als je niet graag kookt of het werk in de keuken graag simpel houdt, is het voor de hand liggend om gebruik te maken van voorverpakte kruidenmixen. Hier is op zichzelf niks mis mee, maar deze zakjes kruiden bevatten vaak ontzettend veel zout, wat niet erg gezond is. Daarnaast kun je ook veel gerichter je eten op smaak brengen als je zelf aan de slag gaat met kruiden. Door te variëren en experimenteren met kruiden kun jij jouw gerechten echt van jou maken. Begin simpel met bijvoorbeeld knoflookpoeder, uienpoeder en paprikapoeder en breid vervolgens langzamerhand uit naar de kruiden die jou wat minder bekend voorkomen. 

Investeer in precisie

Als je begint met koken is het een must om de ingrediënten te wegen voordat je ze gebruikt. Te veel of te weinig van een ingrediënt gebruiken kan namelijk een enorm verschil maken in het eindresultaat. Denk aan te waterige saus of eten waar je je mond aan brandt omdat het te pittig is. Lees daarom bij recepten goed na hoeveel je van iets nodig hebt en weeg het met een keukenweegschaal voordat je het aan je gerecht toevoegt. Naarmate je wat zelfverzekerder wordt in de keuken kun je de weegschaal vaak wel achterwegen laten, maar voor een beginner is het een must. 

Bouw een sterke basis

Enthousiasme is ontzettend goed om te hebben. Maar er bestaat ook zoiets als te enthousiast zijn. Te veel willen leren in één keer is niet handig als je jouw skills in de keuken wil verbeteren. Want ieder gerecht is zo anders en vereist weer andere vaardigheden. Begin daarom klein en breid je arsenaal langzaam uit. Kies bijvoorbeeld een soort gerecht waar je mee wil beginnen, denk aan pasta of curry. Leer eerst alles wat je moet weten over dat gerecht. Bijvoorbeeld hoe je perfect rijst kookt of hoe jij de meest verrukkelijke pastasaus maakt. Met een sterke basis kun je makkelijk uitbreiden naar iets nieuws en zo bouw jij jouw vaardigheden op tot jij een ster bent in de keuken.

Proeven tijdens het koken

Merk jij weleens dat er iets mis is gegaan tijdens het koken terwijl je al aan tafel zit? Dit kun je makkelijk voorkomen door te proeven terwijl je kookt. Door te proeven tijdens het koken kun je problemen in je gerecht makkelijk opmerken en verhelpen voordat het probleem onomkeerbaar wordt. Check op deze manier bijvoorbeeld of je sauzen wel genoeg smaak hebben. Of controleer of je pasta al gaar is of nog eventjes door moet koken.

Kruid in laagjes

Het kruiden van je eten is belangrijk om smaak toe te voegen aan je gerecht, maar weet je ook wanneer je de kruiden moet toevoegen? Wanneer je je smaakmakers toevoegt maakt best veel uit omdat hitte de smaak van sommige dingen juist versterkt terwijl het bij andere de smaak vermindert. Als je bijvoorbeeld sojasaus toevoegt aan je gerecht kun je dit beter tegen het einde van het kookproces doen, om te voorkomen dat het verdampt en niet meer te proeven is in het eindproduct. Het is een kwestie van je ingrediënten leren kennen en leren hoe je ze het beste kunt gebruiken. Dit wordt makkelijker met tijd.

Lees ook: Lekker bakken: met behulp van deze 10 items zet jij de mooiste en lekkerste baksels op tafel