Zo maak je met kussens je slaapkamer écht af

Lifestyle door Elsemieke

Het bed is natuurlijk niet af zonder een kussen. Maar wist je dat kussens eigenlijk de hele slaapkamer compleet maken? Het doet niet alleen iets voor het comfort, maar ook voor de sfeer. In dit artikel lees je welk hoofdkussen het beste bij je past, wat de waarde is van extra kussens op bed en hoe je sierkussens kunt inzetten als decoratiestukken.

Het ideale hoofdkussen

Voor een optimale nachtrust moet je een kussen kopen dat perfect bij je past. Het hoofdkussen moet goed aansluiten op jouw persoonlijke voorkeuren én op je slaaphouding. Een zijslaper heeft bijvoorbeeld veel baat bij een dik en stevig hoofdkussen. Hierdoor wordt de nek ondersteund en blijft je hoofd op dezelfde hoogte als de ruggengraat. Zijslaapkussens zijn vaak gemaakt van latex of stevig traagschuim. Ook het hoofdkussen van een rugslaper mag stevig en ondersteunend zijn. Buikslapers kunnen beter kiezen voor een dunner en zachter hoofdkussen. In deze houding heeft de nek namelijk weinig ondersteuning nodig. Als je toch een dik kussen gebruikt, kan het zelfs voor nekklachten zorgen. Je komt hierdoor namelijk in een vreemde houding te liggen met een knik in de nek. Let bij het uitkiezen van het perfecte hoofdkussen natuurlijk ook op het materiaal. Het materiaal van de vulling heeft invloed op de stevigheid, de ondersteuning, ventilatie en eventuele allergieën. Populaire materialen voor hoofdkussens zijn: traagschuim, dons, wol, latex en synthetische materialen.

Extra kussens op bed

Sommige mensen vinden het fijn om extra kussens in bed te hebben. Bijvoorbeeld voor onder de benen, tussen de knieën of ter ondersteuning van de rug. Deze extra kussens worden ook wel ondersteuningskussens genoemd. Je kunt hier zowel normale kussentjes als speciale kussens voor gebruiken (denk aan een voedingskussen met de kenmerkende vorm).

Sierkussens ter decoratie

De extra kussens op bed kunnen ook dienen als decoratie. In dat geval haal je ze ’s avonds van bed af voordat je gaat slapen. Sierkussens kunnen daarnaast worden gebruikt als decoratie op een stoel, voetenbankje of in de zitvensterbank. Het brengt direct een gezellige sfeer in de slaapkamer!

Kussensloop en kussenhoes

Zorg ervoor dat de kussenslopen of kussenhoezen goed passen bij het interieur van je slaapkamer. Maak gebruik van dezelfde tinten of maak juist een statement met een contrasterende kleur. Wees daarnaast niet bang om eens te kiezen voor een printje. Hiermee geef je het bed een trendy uitstraling. Bij sierkussens kun je helemaal los gaan met fluwelen bekleding, een hoes van imitatiebont of een ander mooi stofje. De kussensloop van het hoofdkussen moet juist ademend en hygiënisch zijn en daarnaast comfortabel aanvoelen. Er zijn eventueel zijden kussenslopen verkrijgbaar om je haar te beschermen tijdens het slapen.