Dit is waarom je op mannen met een baard valt

Lifestyle door Laura D

Swipe jij op Tinder vaker naar links als er een paar haren op zijn kin zitten dan als zijn gezicht zo glad is als een babybilletje? Helemaal niet zo gek, als we de wetenschap moeten geloven. Er zijn namelijk allerlei onderzoeken gedaan waarom je baardmannen aantrekkelijker kunt vinden.

mannen baard

Lees ook: Bewezen: Dit is waarom mannen zich minder geroepen voelen om op te ruimen

Mannelijker

Meerdere studies wijzen uit dat mannen met een baard er mannelijker uitzien. Aan meer dan 8.000 heterovrouwen werden foto’s getoond van 36 mannen. Hier zaten ook beelden van mannen tussen die met Photoshop 'mannelijker' waren gemaakt. Ze kregen meer gezichtshaar, smallere ogen en minder aanwezige jukbeenderen.

Relatiemateriaal

Wat bleek? De vrouwen omschreven de mannen met gezichtshaar als zelfverzekerder, ijveriger, guller en oprechter. Dit was in vergelijking met de haarloze mannen. Mannen met gezichtshaar werden ook eerder aangewezen voor een langdurige relatie.

Oerinstinct

Maar waarom nou precies? Het komt altijd weer neer op de eerste mensen. Vroeger moesten we de beste genen uitkiezen om ons voort te planten. Dus we hadden de mannen nodig met de sterke genen. Een baard kan duiden op een hoger testosterongehalte, wat weer geassocieerd wordt met meer kracht en sociale assertiviteit. Perfect voor heel stoere, sterke baby’s dus…

Liever een stoppelbaardje?

Toch wordt niet elke gezichtsbeharing gewaardeerd door vrouwen die op mannen vallen. Het tiendagenbaardje is de favoriet, terwijl mannen met lichte stoppels de minste stemmen kregen. Mannen met een heel lange, volle baard zoals die van Jason Momoa werden ook minder gekozen. Ondanks dat deze volgens onderzoekers vaak door vrouwen worden aangewezen als de beste vaders. Tja…

Niet zwart-wit

Natuurlijk betekent dit onderzoek niet dat mannen zonder baard minder mannelijk zijn. Of dat alle heterovrouwen op behaarde mannen vallen. Iedereen heeft een eigen voorkeur en het is gelukkig allemaal niet zo zwart-wit. Beard or no beard, vinden wij allebei niks mis mee.

Lees ook: Red alert! De heetste roodharige mannen sieren deze naaktkalender