9 dingen die je te weinig schoonmaakt

Lifestyle door Jeanine

Een dikke stoflaag boven op de kast, die ene vlek op het laminaat die er al weken zit. Regelmatig de stofzuiger en een doekje door het huis halen is zeker geen overbodige luxe! Hoe erg we ons best ook doen, sommige dingen vergeet je gewoon om schoon te maken. Zoals deze 9 dingen bijvoorbeeld!

schoonmaken

Lees ook: 8 gore dingen die iedereen stiekem doet

1. Afstandsbediening

Smul jij ‘s avonds van een lekker bakje chips terwijl je tv kijkt? Grote kans dat je met diezelfde vingers de afstandsbediening aanraakt. We staan er nooit bij stil, maar afstandsbedieningen zijn eigenlijk best ranzige dingen als je ze nooit schoonmaakt. Hoogste tijd dus.

2. Binnenkant van de kraan

In Nederland mogen we onszelf gelukkig prijzen met ons kraanwater. Je kunt zo een glas vullen zonder er twee keer over na te denken. Heel lekker, maar heb je wel eens met een closer look gekeken naar die kraan? Die binnenkant moet je namelijk ook schoonmaken. Ja, echt. Het is niet eens zo heel veel werk. Je hoeft alleen maar de kraan eraf te draaien en in een teiltje met schoonmaakazijn te leggen. Even een kwartiertje wachten, schrobben met een (tanden)borstel, goed afwassen en voilá!

3. Koffiemachine

Heb je een fancy koffiemachine in huis? De koffie die ze zetten is fantastisch, maar ze vereisen ook iets meer werk dan instant koffie of simpele filters. Je hoeft niet iedere dag te schrobben, maar ook je koffiemachine zou je wekelijks schoon moeten maken. Even een doekje erover- en doorheen, het lekbakje schrobben, het waterreservoir goed omspoelen en zo nu en dan ontkalken. Dan blijft hij ook langere tijd goed.

4. Doucheputje

Tenzij je in een huishouden woont met alleen maar meiden met lang haar – like me – zal je misschien niet zo vaak aan het doucheputje denken. Toch is dit eigenlijk een heel smerig plekje. Álles komt hier terecht: dode huidcellen, hoofd- en lichaamshaar, het vuil dat je van je lichaam spoelt… Bah! Doe jezelf een plezier en wacht niet tot het putje vol zit, maar maak hem op z’n minst elke week even schoon. Bij veel douches moet je dus niet alleen het rooster eraf halen, maar het putje ook omhooghalen zodat je echt alles schoon kunt maken. Tipje van een uitwonende student: veeg na iedere douche even de haren van het rooster af met een papiertje en gooi die in de prullenbak. Scheelt een hele hoop werk.

via GIPHY

5. Deurklinken

Oké, guilty. Dit vergeten wij eigenlijk echt áltijd. Als je bedenkt hoe vaak je de deurklinken aanraakt, sta je spontaan op van de bank om ze grondig schoon te maken. Een goede schoonmaakbeurt en desinfectieronde mag – zeker nu – niet ontbreken.

6. Stuur van je fiets en auto

Als je toch goed bezig bent, dan kun je deze ook nog wel even meepakken. We raken het stuur van de fiets en/of auto maar al te vaak aan, terwijl onze handen net overal en nergens zijn geweest. Haal er dus regelmatig een desinfectiedoekje overheen.

7. Handgrepen van de kastjes

Naast deurklinken wil je ook de handgrepen van kastjes eens onder handen nemen. Vooral in de badkamer en in de keuken is dit een must. Even snel de snijplank pakken terwijl je kookt of iets uit de koelkast pakken als je net thuiskomt: we doen het allemaal en toch maken we de handgrepen veel te weinig schoon. Gross.

8. Douchegordijn

Ook het douchegordijn zou je vaker moeten schoonmaken dan je misschien denkt. Hoe nat het gordijn wordt in combinatie met de vochtige, warmte ruimte zorgt voor de perfecte broeiplaats van bacteriën. Maak ‘m regelmatig schoon of stop ‘m in de wasmachine. Check wel eerst of hij werkelijk in de wasmachine mag, voordat je een stukje gesmolten plastic overhoudt.

9. Vaatwasser

Dat hij je servies schoonmaakt, betekent niet dat de machine zelf altijd schoon is. Logische aanname, maar helaas. Vet, voedsel- en zeeprestjes kunnen achterblijven, waardoor je vaatwasser na verloop van tijd niet erg lekker zal ruiken. Ook je vaatwasser kan iedere maand dus wel een schoonmaakbeurt gebruiken.

Beeld: iStock

Lees ook: Airfryer vies? Zo maak je hem schoon