Minder inspanning en meer geld? Met deze spaartip lukt het

Lifestyle door Anne-Fleur

Sparen: de een is er een kei in, terwijl de ander na elk salaris nog een (te groot) stukje maand overhoudt. Geld niet uitgeven is best moeilijk en het opzij zetten en er niet meer aanzitten is misschien nog wel veel erger. Wil je heel graag een beetje kunnen ademen als het om je geld gaat, maar lijkt het steeds maar niet te lukken? Met deze spaartip hoef je bijna niets te doen én gaat het geld opzij zetten een stuk makkelijker. 

Out of sight is out of mind

Out of sight is out of mind en voor sparen kan dat dé trick zijn om eindelijk eens je geld op je rekening te houden in plaats van op de bankrekening van dat ene bedrijf waar je altijd nieuwe kleding koopt... We snappen het, die nieuwe laarzen zijn ook megatof en dat jurkje staat je waarschijnlijk ook heel goed, maar wat dacht je van een vette spaarrekening waarvoor je dus eigenlijk vrij weinig hoeft doen om die vol te krijgen? Het out of sight, out of mind-principe kun je hier heel goed voor gebruiken. En wat doe je dan? Een spaarrekening openen bij een andere bank. 

Makkelijker sparen

Het is je misschien wel eens opgevallen dat als je 'weet' en ziet dat je geld hebt (of eigenlijk geld dat je daarvoor netjes op je spaarrekening hebt gezet), dan geef je het ook makkelijker uit. Je kunt jezelf wel heel leuk een budget gaan geven voor een maand, maar zie je een leuke sweater hangen in de winkel, dan is de kans groot dat je 'wel ff geld overmaakt'. Dat kunnen kleine bedragen zijn, maar ook grote. En besef ook: ook kleine bedragen zijn bij elkaar opgeteld grote bedragen. Zonde eigenlijk, want waarschijnlijk zijn de dingen die je koopt negen van de tien keer niet per se nodig. 

Andere spaarrekening

Open je bij een compleet andere bank een spaarrekening dan 'vergeet' je dat geld als het ware. Je kunt het er niet zo makkelijk meer afhalen, omdat het verder weg is dan je bankierenapp waarmee je makkelijk geld op je lopende rekening stort. Als je eigenlijk geen inzicht meer hebt in wat je spaart en je checkt het na een tijdje, dan zul je zien wat voor mega bedrag je uiteindelijk al op je rekening hebt staan. 

Automatisch sparen

Om nog een stapje verder te gaan, kun je ook instellen dat je op een bepaalde datum of meerdere data een bepaald bedrag overmaakt naar je andere spaarrekening. Zo hoef je niet eens per maand te bekijken wat je wil sparen. Het gaat allemaal vanzelf, dus je spaart eigenlijk blind. Superhandig. Let er hierbij wel op dat je een haalbaar bedrag spaart. Je moet natuurlijk niet in de problemen komen omdat je per ongeluk 'te veel' hebt gespaard. Beslis voor jezelf wat het makkelijkst werkt en dan is het happy saving. Succes!