Beginnen met vegan eten? Met deze vijf tips maak je het makkelijk voor jezelf

Eten door Maya Luz

Vegan eten wordt steeds populairder. De schappen in de supermarkten liggen vol met nieuwe vleesvervangers, vegan kaas en andere plantaardige lekkernijen. De overstap maken van vlees eten naar volledig vegan zijn kan vrij lastig zijn, maar door middel van deze vijf tips maak je deze transitie zo makkelijk mogelijk.

Lees ook: Dit is waarom aardappelmelk nog beter is dan havermelk

Tip #1 Begin klein

De overstap maken van alle dierlijke producten eten naar geen, is niet niks. Zeker als je gewend bent om bij iedere maaltijd vlees, zuivel of eieren te eten kan het erg moeilijk zijn om hier zomaar mee te stoppen. Begin daarom klein door je consumptie van deze producten eerst af te bouwen. Kies bijvoorbeeld één dag in de week uit waarop jij volledig vegan gaat eten of probeer te beginnen bij één vegan maaltijd per dag. Wat je ook kunt doen is het per product aanpakken. Wordt bijvoorbeeld eerst pescetariër, wat inhoudt dat je geen vlees eet maar wel vis. Ben je hier eenmaal aan gewend, maak dan de overstap naar vegetariër. Wanneer dit je makkelijk afgaat kun je ook de laatste dierlijke producten achterwegen laten. Doe dit vooral op jouw eigen tempo. 

Tip #2 Veganize je favoriete gerechten

Om gewend te raken aan vegan eten is het aan te raden om jouw eetpatroon niet te snel en te drastisch te veranderen. Kijk daarom naar hoe jij jouw favoriete gerechten vegan kunt maken. Gebruik bijvoorbeeld vegan gehakt in je lasagna of probeer eens een plantaardige hamburger. Op deze manier leer je de vegan producten kennen zonder dat je eten hoeft te missen waar jij zo dol op bent. Wanneer je er klaar voor bent kun je altijd op zoek gaan naar nieuwe vegan gerechten om uit te proberen.

Tip #3 Wees niet te streng voor jezelf

Je levensstijl veranderen is niet iets dat je van de een op de andere dag perfect doet, en dat is oké. Vooral als je voor het eerst vegan probeert te eten kan het zo zijn dat je wel eens een foutje maakt. In veel producten zoals chips of snoep zitten weleens dierlijke ingrediënten waar jij voorheen niets vanaf wist. Voel je hier vooral niet schuldig over, fouten maken is menselijk. Ingedriëntenlijsten checken is helaas iets wat je als beginnende vegan vaak zal moeten doen. Maar gelukkig weet je na een tijdje welke producten honderd procent plantaardig zijn. Voor je het weet is boodschappen doen weer net zo simpel als voorheen.

Tip #4 Lees je in

Als veganist eet je anders dan mensen die vlees eten. Je moet dan ook letten op dat je de juiste hoeveelheid voedingsstoffen binnenkrijgt. Wanneer je stopt met dierlijke producten eten zul je sommige vitamines en mineralen minder binnenkrijgen. Lees je daarom goed in over hoe jij ervoor kan zorgen dat je niks tekort komt. Bijna alle voedingsstoffen die je uit dierlijke producten haalt zijn ook terug te vinden in plantaardige voeding. Het nemen van supplementen waar nodig is zeker aan te raden, voornamelijk voor vitamine B12. Deze vitamine is namelijk alleen terug te vinden in dierlijke producten.

Tip #5 Houd je doel voor ogen

Dit klinkt misschien heel vanzelfsprekend, maar je doel voor ogen houden kan dienen als een goede stok achter de deur. Veganist worden doe je om een reden, of het nou voor de planeet, dierenwelzijn of je gezondheid is. Lees je daarom ook goed in over wat voor effect jouw nieuwe eetpatroon heeft. Hoeveel water bespaar je bijvoorbeeld door vegan te eten? Doe je research en kijk eens een documentaire over het onderwerp om gemotiveerd te raken. En onthoud: voordat je het weet wordt deze nieuwe manier van leven normaal voor jou en raak je gewend aan alles wat erbij komt kijken. Deze ongemakkelijke overgangsfase duurt maar even.

Lees ook: 3 x verrukkelijke recepten voor vegan taart