Summer (25) eet alleen maar kipnuggets, patat en chips vanwege een voedselfobie

Psyche & spiritualiteit door Laura

Iedereen kent wel een moeilijke eter. Summer Monro is er zo een, maar dan een extreem geval. Vanwege een voedselfobie durft Summer al twintig jaar niks te eten, behalve kipnuggets, chips en patat.

Lees ook: Monike (50) raakte tegelijk met draagmoeder zwanger

Kipnuggets, patat en chips

Voor de jongere jij klinkt het 'dieet' van Summer waarschijnlijk als een droom. Geen vieze broccoli of sperziebonen eten, maar alleen krokante gele snacks naar binnen werken. Je verwacht misschien dat Summer een heel picky eater is, maar er is meer aan de hand. De 25-jarige uit Cambridge heeft er namelijk niet zelf voor gekozen. Ze lijdt aan ARFID: Avoidant/Restrictive Food Intake Disorder. Of in begrijpbaar Nederlands: vermijdende restrictieve voedselinname stoornis. Al twintig jaar eet Summer niks anders dan kipnuggets, patat of chips. Op een gemiddelde dag eet Summer geen ontbijt, tijdens de lunch eet ze een zakje chips en zes of acht kipnuggets voor het avondeten.

Kokhalzen door fruit

Zelfs het kijken naar een stuk fruit of groente doet haar kokhalzen. "Ik eet geen fruit of groenten. Ik weet niet meer wanneer ik dat voor het laatst gedaan heb, ik denk toen ik een jaar of drie was", vertelt Summer in een interview. Vergis je niet, het is geen kwestie van niet willen. "Ik heb geprobeerd een appel te eten, maar ik kan het lichamelijk niet. Het is niet dat ik het niet wil proberen. Ik voel me gewoon ziek, er is een deel van mijn hersenen dat het fysiek niet toelaat." Haar opa bood haar ooit 1000 pond (ongeveer 1200 euro) aan om een erwt te eten, maar dat aanbod sloeg ze af. Ze woont samen met haar partner Dean McKnight (26) die elke dag aparte maaltijden voor zijn vriendin maakt."

Aardappelpuree trauma

Summer herinnert zich dat ze een goede eter was tot ze drie jaar oud werd en aardappelpuree moest eten, iets waar ze niet tegen kon. "Daar is het allemaal mee begonnen", vertelt ze. "De dingen die ik nu eet zijn knapperig of krokant. Ik mag alleen dunne frietjes eten en die moeten echt knapperig zijn. Zelfs als ik kipnuggets kook, moet ik ze knapperig maken."

Gezondheid

Ondanks haar extreem restrictieve dieet houdt Summer vol dat ze helemaal gezond is en geen vitamines of gezondheidssupplementen nodig heeft. Haar basisvoedsel kwam vorig jaar wel in gevaar toen ze een ader ontdekte in een van haar kipnuggets. Drie maanden lang raakte ze geen nugget aan. Ze zegt dat ze in die periode alleen chips at en gemiddeld maar 100 calorieën per dag binnenkreeg, wat gevaarlijk weinig was.

Na drie maanden durfde ze het weer en voelde ze zich weer als de oude. Een dieet van kipnuggets, patat en chips is natuurlijk enorm ongezond, maar Summer voelt zich verder kiplekker. "Veel mensen zeggen dat ze verbaasd zijn dat ik nooit ziek ben. Ik ben ook een heel vrolijk persoon en mensen begrijpen niet hoe ik zoveel energie heb."

In therapie

Summer: "Ik heb er lichamelijk geen last van, maar geestelijk wel. Ik voel me niet lusteloos of zo en ik heb bloedtesten gehad, maar die waren allemaal in orde. Dokters begrijpen de aandoening niet echt. Als ik naar de dokter ga, zeggen ze dat ik in orde ben omdat ik eiwitten binnenkrijg van de kip en ik geen overgewicht of ondergewicht heb." Om haar voedselfobie te minderen, probeerde ze verschillende soorten therapie waaronder hypnotherapie. Summer vertelt dat een vrouw met haar boodschappen kwam doen en verschillende voedingsmiddelen met haar doorsprak, maar dat heeft niet gewerkt.

"Het heeft zeker iets te maken met de textuur. De dingen die ik eet zijn knapperig, wat het tegenovergestelde is van aardappelpuree," zegt ze. "Ik verveel me echt, ik raak niet opgewonden om te eten. Het is erger tijdens de lunch, als mensen broodjes eten en ik een zakje chips neem. Ik zie mezelf niet veranderen. Ik hou van de geur van eten, maar als ik het probeer te eten, word ik er lichamelijk ziek van. Het legt een grote druk op me. Mijn hart zegt me dat ik het wil eten, maar mijn hersenen zeggen nee. Zodra het mijn lippen raakt, kan ik het niet doen."

Chips in restaurants

Als ze met haar vriend uitgaat, moet ze zich beperken tot een schaal knapperige frietjes - maar volgens Summer steunt Dean haar aandoening. Summer zei: "Mijn partner neemt het heel goed op. Toen we elkaar voor het eerst ontmoetten, vertelde ik hem niet over ARFID en toen we door de stad wandelden op zoek naar een restaurant, moest ik het hem uiteindelijk vertellen omdat ik steeds nee zei.

"Als zijn ouders op bezoek komen, maken ze allemaal geweldige maaltijden en ik kan er niets van eten. Het is een strijd als we uit gaan, omdat we bepaalde plaatsen moeten kiezen. De laatste keer gingen we naar Italiaans restaurant en ik at patat. Als we naar de plaatselijke pub gaan eet ik kipnuggets."

Maar als haar vrienden of familie restaurants kiezen met niets passends op het menu, zit er voor Summer niks anders op dan honger te lijden. Ze zei: "Het beïnvloedt me mentaal vooral als ik naar restaurants ga en ik zit met niets. "We gingen uit voor de verjaardag van mijn zus en ik zat en at niet en ik voelde me er rot door."

Lees ook: Courtney (37) kreeg 12 kinderen in 12 jaar