Haarpijn: wat kun je ertegen doen?

Haar door Sandra E

Au, mijn haar doet pijn! Super irritant, pijn aan je haar. Het voelt alsof er de hele tijd aan je haar getrokken wordt. Sommigen hebben er helemaal geen last van en een ander regelmatig. Pijn aan je haar noemen we ook wel; haarpijn. Nooit van gehoord of komt het je bekend voor? In dit artikele vertellen wij je wat je ertegen kunt doen.

Lees ook: 10 simpele manieren om het breken van jouw haren te voorkomen

Hoe ontstaat haarpijn?

Haarpijn begint meestal na het dragen van een staart of knot. Het is een aparte pijn die niet goed uit te leggen valt. Er is geen duidelijk onderzoek naar gedaan. Sommige wetenschappers zeggen dat haarpijn ontstaat door ontstoken haarzakjes. Maar ontstoken haarzakjes kun je aan de buitenkant zien en haarpijn is niet zichtbaar. Het zou eerder kunnen dat de spiertjes die aan elk haarzakje verbonden zijn samentrekken en zo de haarpijn veroorzaken.Of ontstaat het door stress? Er is bewezen dat haarpijn vaker voorkomt bij mensen die stress ervaren. Stress is spanning en door spanning worden onbewust ook de haarspiertjes aangespannen. 

Wat kun je tegen haarpijn doen?

Er is niet specifiek een onderzoek gedaan naar haarpijn dus bestaat er ook geen behandeling of medicijn. Paracetamol helpt helaas ook niet, je zult moeten wachten totdat het voorbij gaat. Gooi die strakke staart of knot los, ga warm douchen en masseer je hoofdhuid met wat shampoo. Het is niet bewezen dat het helpt maar je kunt het proberen. Draag minder vaak een strakke staart of knot en inlvechten kun je ook maar beter wat vaker achterwege laten. Ben je fan van hoedjes of petten? Helaas, ook dit kan voor haarpijn zorgen, probeer het dragen wat te minderen. Schaf een zijden kussensloop aan dit is beter voor je hoofdhuid en was je haar met een milde shampoo. Ten slotte; gooi al die kunststof haarelastiekjes in de prullenbak en ga voor de zachte (katoenen) elastiekjes.

Heb je aanhoudende haarpijn dan kun je het beste naar een dermatoloog stappen.

Lees ook: De beste kapsels voor dun haar