Als veganist een eitje eten met Pasen: dat kan tegenwoordig

Eten door Maya Luz

Een ei hoort erbij, zeker met Pasen. Maar voor veganisten is zo'n kippenei tijdens het paasontbijt of brunch natuurlijk geen optie. Of toch wel? Tegenwoordig zijn er vegan alternatieven voor het onmisbare element van deze feestdag.

vegan ei

Lees ook: Dit lieve toetje steelt de show tijdens jouw paasbrunch

Vegan ei?

De woorden vegan en ei lijken niet goed samen te gaan, maar toch kan het. Maar wat moet je je precies voorstellen bij een plantaardig ei? Zoals je vast al aan ziet komen, ziet het er niet hetzelfde uit als een echt ei. Er zit geen schil omheen en de bereiding werkt ook niet helemaal hetzelfde. De plantaardige eieren zijn te koop in zowel poedervorm als in vloeibare vorm. De poedervorm moet eerst gemengd worden met water voordat je ermee aan de slag kunt.

Een gekookt eitje maken zit er dus niet in, maar je kunt er wel een hoop andere lekkernijen mee maken. Het vegan ei kan gebruikt worden als vervanger voor een kippenei tijdens het koken of bakken. Zo kun je het bijvoorbeeld gebruiken voor het maken van pannenkoeken en hartige taarten. Tijdens het Paasfeest kan het plantaardige ei gebruikt worden voor het maken van roerei of een omelet.

Vegan ei versus kippenei

In Nederland zijn de vegan eieren inmiddels te vinden in de supermarkt. Zo verkoopt de Jumbo het merk Crackd. Dit product is een plantaardig ei in vloeibare vorm. Ook is bij de Jumbo en de Albert Heijn het Organ Vegan Easy Egg te vinden. Dit product wordt aangeboden in poedervorm.

Zoals vaker bij plantaardige vervangers, is het vegan ei iets duurder dan kippeneieren. Een verpakking van Organ Vegan Easy Egg kost bij de Jumbo 5,49 euro en staat gelijk aan vijftien eieren. Bij dit product kom je uit op een prijs van ongeveer 37 cent per ei. In vergelijking met een doosje scharreleieren van de Jumbo ben je niet heel veel duurder uit. Hierbij kom je uit op een prijs van 32 cent per ei. Maar vijf cent verschil dus.

De vloeibare eieren van Crackd zijn iets prijziger. Een verpakking van Crackd met acht eieren kost 6,99 euro. Voor één ei kom je dan uit op een prijs van 87 cent per ei. In vergelijking met de scharreleieren van de Jumbo ben je dan 55 cent duurder uit.

 

Lees ook: 5x vegan tussendoortjes uit de supermarkt