Dit pittoreske dorpje op steenworp afstand van Utrecht wil je bezoeken

Reizen door Jennifer

Als je denkt dat je heel Nederland al kent, dan moet je toch eens beter kijken. Voor de mooiste, instagrammable plekken moet je niet alleen in hoofdsteden als Amsterdam, Rotterdam en Utrecht zijn. Nee, kijk eens in de omgeving van Utrecht! Daar vind je dit schattige, verborgen dorpje.

Lees ook: De 8 leukste Noord-Hollandse dorpjes voor een dagje weg

Wijk bij Duurstede

Bij het horen van de plaatsnaam word je waarschijnlijk niet direct enthousiast. Toch is Wijk bij Duurstede, een plaats in de provincie Utrecht, zeker de moeite waard voor een wandeling. Het is niet voor niets een vestingstad. Dit soort steden staan bekend om hun pittoreske en historische uitstraling. Als je een dagje naar Utrecht gaat, ben je met de bus na zo’n drie kwartier in het schattige, verborgen dorpje.

Grote kerk

Eenmaal in Wijk bij Duurstede kun je het beste gewoon lekker rondslenteren. Je zult hier echt niet snel verdwalen. Grote kans dat je bus vanaf Utrecht al meteen in het centrum eindigt. In het centrum vind je een heleboel mooie, monumentale gebouwen. Mocht je graag willen shoppen, kun je het beste even door de Peperstraat. Als je daar dan toch bent, vergeet dan niet af te slaan naar de Mazijk. Wait. De wat? De Mazijk is een toffe straat met bomen, waar je leuke foto’s kunt maken voor de gram. Deze straat leidt je naar de Grote Kerk, die wekelijks open is op woensdag en zaterdag.

 

Kasteel Duurstede

Een ander indrukwekkende bezienswaardigheid in Wijk bij Duurstede is Kasteel Duurstede. Zoals gezegd is het maar een klein dorpje. Alles ligt dus vlakbij elkaar. Het kasteel zelf wordt helaas alleen gebruikt voor (sprookjesachtige) bruiloften en andere events, maar tijdens de zomer kun je wel heel dichtbij het kasteel komen. Van 1 april tot 1 oktober is het kasteeleiland toegankelijk voor iedereen op dinsdag t/m zondag van 10:00 tot 17:00 uur. Misschien je lover meenemen, zodat hij/zij een geschikte plek ontdekt voor een aanzoek? *wink*

Molen de Rijn en Lek

Dan heb je nog de enige molen waar je onder door kan lopen of fietsen. Ja, eigenlijk is Wijk bij Duurstede gewoon een heel speciale plek in Nederland! Molen de Rijn en Lek is, als enige molen in Nederland, gebouwd op een stadspoort. Het is daardoor een van de iconische gebouwen in dit schattige dorpje én zeker instagrammable. Je kunt hier trouwens ook een taartje eten bij de Wijkse Graanschuur. Een lekker zoete afsluiter van de dag.

 

Lees ook: 5 leuke locaties in Nederland om een bootje te huren

Beeld: Wikimedia Commons / Microtoerisme