De 8 leukste Noord-Hollandse dorpjes voor een dagje weg

Reizen door Jeanine

Bij een uitstapje in Noord-Holland denk je algauw aan een grote stad als Amsterdam of Haarlem, maar de provincie heeft nog veel meer moois te bieden. Ben jij weleens in Broek in Waterland, Egmond aan Zee of Marken geweest?

Lees ook: 6 kneuterige plaatsen in Nederland waar je moet zijn geweest

1. Zaanse Schans

Voor een lesje geschiedenis moet je naar de Zaanse Schans. Hier kun je de allereerste Albert Heijn-winkel bewonderen, naar een klompenmakerij of een bezoekje brengen aan de laatst werkende verfmolen op de hele wereld. Zeker een tripje waard!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door De Zaanse Schans (@zaanseschans) op

2. De Rijp

Als je op zoek bent naar rijksmonumenten is De Rijp the place to be. Je kunt er zo’n 120 vinden in het dorpje en de oud-Hollandse, Zaanse huisjes maken de sfeer helemaal af.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Annelies (@annelies02) op

3. Volendam

Als je Noord-Holland gaat verkennen, mag Volendam eigenlijk niet ontbreken op je lijstje. Hijs jezelf in de klassieke klederdracht voor een foto, eet een verse paling of wandel langs de haven.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Follow my footprints (@denise_miltenburg) op

4. Julianadorp

Heb je zin om te wandelen in een schitterende omgeving en houd je van bloemen? Dan zit je hier zeker goed. Als je uitgekeken bent op de tulpenvelden, kun je een uitstapje maken naar de bloemenvelden vlakbij het dorp. Neem een duik in het water op het witte zandstrand of maak een wandeling door de duinen. Heb je nog energie over voor een activiteit? Laat dan je talenten zien op de golfbaan. Genoeg te doen dus!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door JacomienBartelsFotografie (@jacomienbartelsfotografie) op

5. Laren

Plan een middagje in om lekker te shoppen en daarna je buikje rond te eten bij Loetje Laren. Het is hier wel wat duurder, dus wees daarop voorbereid. Leuk feitje: de hitserie Gooische Vrouwen is hier opgenomen. Het is daarom zeker de moeite waard om langs de kasten van huizen te lopen.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Jellen Mae Van Eerten (@herjell13) op


6. Marken

In het dorpje, dat vroeger een eiland was, zie je overal sporen van vroeger. Marken is nu verbonden via een dijk en alleen bewoners mogen met de auto het dorpje inrijden. Kijk je ogen uit in de vuurtoren of struin door de knusse steegjes van Marken.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door R🌍🕊A (@roya_love_nature) op

7. Broek in Waterland

Wil je even ontsnappen aan de drukte van de steden? Dan is dit de ideale plek! Huur een bootje of kano en breng direct een bezoek aan Marken, Monnickendam of Uitdam. Perfect voor een rustig dagje sight seeing.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Broek In Waterland (@broek_in_waterland) op

8. Egmond aan Zee

Zin in een dagje weg in de natuur? Waai lekker uit op het strand van Egmond en strijk vervolgens neer in een restaurantje. Ideaal als je eens wat anders wil proberen dan Zandvoort of Scheveningen.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door EgmondAanZeeOfficiële (@egmondaanzee.nl) op

Lees ook: Beste vintage shops in Amsterdam