3 x heerlijke recepten voor lenterisotto

Eten door Paula Heeger

Nu het lente is, willen we liever luchtige gerechten op tafel. Van een fijne gezonde salade zoals deze zomerse pastasalade met carpaccio tot makkelijke rijstrecepten die je in no-time op tafel hebt staan. Een recept dat ook niet mag ontbreken dit voorjaar is lenterisotto. Nog wat inspiratie nodig? Dit zijn 3 heerlijke recepten voor lenterisotto!

Lenterisotto #1 - Risotto met zalm

Dit heb je nodig voor deze lenterisotto 

  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 ui 
  • 1 eetlepel gedroogde dragon
  • 300 gram risottorijst
  • 200 milliliter witte wijn (het liefst droge witte wijn)
  • 1 blokje visbouillon 
  • 600 ml water (voor de bouillon)
  • 300 gram zalmfilets 
  • Beetje boter
  • Optioneel: rucola, citroen en/of parmezaanse kaas

Recept: lenterisotto met zalm
Voor 4 personen

1. Doe wat olijfolie in een hapjespan. Snij de ui fijn en fruit in de pan. Voeg ook de dragon toe en bak samen met de ui zo'n vijf minuten op laag vuur.
2. Voeg de risottorijst toe en meng goed door. Als de korrels glanzen, kun je de risotto afblussen met de witte wijn.
3. Zet een pan op het vuur voor de bouillon. Voeg 600 ml water toe en voeg hieraan het blokje visbouillon toe. 
4. Schep steeds een beetje bouillon bij de risottorijst, wacht tot het vocht is opgenomen en voeg nieuwe bouillon toe. Ga zo door totdat de pan bouillon leeg is en je risottorijst gaar.
5. Snij de zalm ondertussen in blokjes en voeg halverwege toe aan de risottorijst. Voeg de laatste bouillon toe en roer alles goed door. Kook alles nog zo'n vijf minuten op laag vuur zodat de zalm ook gaar is.
6. Doe een klein beetje boter door de rijst zodat het nog wat smeuiiger wordt. 
7. Schep de risotto op de borden en serveer met rucola, wat citroen en/of wat geraspte parmezaanse kaas. Eet smakelijk! 
 

Lenterisotto #2 - Risotto met citroen en courgette

Dit heb je nodig voor deze lenterisotto 

  • 1 citroen 
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 300 gram risotto
  • 1 courgette
  • 1 liter groentebouillon
  • 125 ml crème fraîche
  • 200 gram geitenkaas
  • beetje zout en peper
  • optioneel: rucola

Recept: lenterisotto met citroen
Voor 4 personen

1. Snij de sjalotten fijn. Zet een hapjespan op het vuur en voeg olijfolie toe en fruit de sjalotten.
2. Voeg de risottorijst toe en wacht tot de korrels glazig zijn. Snij ondertussen de courgette in kleine stukjes en voeg, als de rijst glazig is, de courgette toe aan de pan. 
3. Zet een pan met een liter water voor de bouillon op het vuur. Los 1 of 2 tabletten groentebouillon op in het water.
4. Schenk steeds een beetje bouillon bij de rijst, wacht tot het vocht is opgenomen en voeg nieuwe bouillon op. Blijf doorroeren en bouillon toevoegen totdat de bouillonpan zo goed als leeg is. Proef ook of de rijst gaar is.
5. Rasp ondertussen de citroen. Doe de citroenrasp met de crème fraîche in een bakje en roer even door. 
6. Haal de risotto van het vuur en voeg het mengsel met citroen en crème fraîche toe en roer alles door elkaar. Wil je een extra citroensmaak? Dan kun je ook het sap van een halve citroen toevoegen aan de rijst. Proef wel of het niet te zuur wordt!
7. Snij de geitenkaas in stukjes en voeg toe aan de risotto. Breng op smaak met peper en zout. Schep de lenterisotto op de borden en garneer met rucola. Eet smakelijk! 

Lenterisotto #3 - Risotto met avocado 

Dit heb je nodig voor deze lenterisotto 

  • 200 gram risottorijst
  • 1 blokje groentebouillon (+ 600 ml water)
  • 1 sjalot 
  • 2 avocado's
  • 1 bakje cherrytomaatjes
  • 1 citroen
  • 2 eetlepels olijfolie
  • dille (het liefst verse dille)
  • beetje zout en peper
  • optioneel: rucola, parmezaanse kaas 

Recept: lenterisotto met avocado
Voor 2 personen

1. Snij de sjalot fijn. Doe een beetje olijfolie in de pan en fruit de sjalot. Voeg de risottorijst toe en bak zo'n vijf minuten totdat de korrels glazig worden.
2. Zet een pan met 600 ml water op het vuur en voeg een groentebouillonblokje toe. Wacht tot de bouillon kookt.
3. Voeg steeds een scheutje bouillon toe aan de risottorijst met een soeplepel en wacht totdat het vocht is opgenomen. Voeg dan weer bouillon toe en herhaal het proces totdat de bouillon op is en de risottorijst gaar.
4. Snij ondertussen de avocado en prak ze fijn in een bakje. Voeg wat zout en peper toe om op smaak te brengen. Halveer de cherrytomaatjes.
5. Haal de risottorijst van het vuur, voeg het avocadomengsel toe en de cherrytomaatjes. 
6. Rasp de citroen en voeg de citroenschil toe aan de risotto. Voeg ook het sap van een halve citroen toe. 
7. Schep de risotto op de borden en maak af met dille en/of rucola. Eet smakelijk!