Waarom een kantoorbaan je extra hongerig maakt

Eten door Sandra E

De hele dag op kantoor en om het uur trek hebben? Voor wie een kantoorbaan heeft herkent het het vast wel. Weer doe je een greep naar je bureaula die vol ligt met snacks. Hoe kan het toch dat een kantoorbaan je extra hongerig maakt door de dag heen? In dit artikel proberen wij het je uit te leggen.

Lees ook: 5x vegan tussendoortjes uit de supermarkt

Mentaal versus fysiek werk

Is het een gebrek aan fysieke beweging dat je door de dag door hongerig maakt? Mogelijk, maar het zou ook kunnen liggen aan het feit dat je mentaal gewoon keihard aan het werk ben. Wist je dat mentaal hard werken net zo belastend is voor het lichaam als fysiek werk? Lichamelijke activiteiten wekken de eetlust op omdat elke spier die beweegt energie nodig heeft en metabolische processen genereert die ook energie nodig hebben. Wanneer je fysiek werk doet verbruikt je lichaam energie in de beweging van de spieren. Maar tijdens je kantoorbaan ben je mentaal hard aan het werk. Je werkt geconcentreerd, gefocusseerd en dat vereist meer brandstof dan je denkt. Je hersenen zijn eigenlijk je ‘hongerigste’ orgaan. Het is slechts 2% van onze lichaamsmassa, maar het verbruikt 20% van onze energie!

Meer energieverbuik door cijfertaken

In een onderzoek door de Universiteit van Northumbria hadden deelnemers die woord- of cijfertaken moesten voltooien een scherpere daling van de bloedglucosespiegel, een teken van energieverbruik, dan degenen die een toetsdruktaak moesten voltooien. De onderzoekers concludeerden dat een periode van intensieve cognitieve verwerking mogelijk verband houdt met een verhoogd energieverbruik.

Dus omdat jij zo aan het knallen bent met je hersenen maakt dat extra hongerig. Die bureaula met snacks gaat dus wat vaker open op een dag dat jij op kantoor werkt. Het is duidelijk dat je die mentale honger gewoon moet respecteren! Wil je lekker blijven snacken de dag op kantoor dan helpt dit artikel je vast bij een gezonde keuze in snacks voor op kantoor.

Lees ook: Dit is dé ultieme oplossing om nooit meer ongezond te snacken op kantoor