Droog haar herstellen? Zo doe je dat

Haar door Paula Heeger

Of je nu te vaak je haar krult of je haar futloos is doordat je het vaak hebt geverfd - droge lokken willen we liever niet. Wil je droog haar herstellen maar heb je geen idee waar je moet beginnen? Dit zijn de absolute don'ts voor droog haar herstellen én we vertellen je hoe je die droge lokken écht goed aanpakt.

Droog haar herstellen: dit moet je écht niet meer doen met je lokken

  • Probeer je haar niet te vaak te föhnen. Door de hitte wordt je haar namelijke nog veel droger. Laat je haren liever drogen aan de lucht. Toch föhnen? Gebruik dan altijd een hittebeschermer voordat je de föhn op je lokken zet. 
  • Gebruik niet teveel haarproducten waar alcohol in zit, dat kan je haar namelijk uitdrogen. Even de ingrediëntenlijst checken dus!
  • Wil je droog haar herstellen? Dan kun je je haar beter niet meer (te veel) krullen of stijl maken. We snappen dat de krultang of de stijltang verleidelijk is, maar laat ze toch maar eventjes liggen zodat je haar weer tot rust komt.
  • Bescherm je haar als je onder de zonnebank gaat. Gebruik een hittebeschermer of bedek je lokken helemaal met een kapje. Zo worden je lokken niet aan UV-licht blootgesteld, wat droogheid voorkomt.
  • Bij vet haar wil je je haar niet teveel kammen, maar ook bij droog haar niet. Dat zorgt er namelijk voor dat je haarschubben worden beschadigd. Een beetje voorzichtig dus en niet te hard en te veel kammen.
 

Dit zijn de 5 beste tips om je droge haar te herstellen

Droog haar herstellen tip #1 - Gebruik een borstel van dierenhaar

De meeste borstels hebben nylon pinnen, waardoor je talg over je hoofdhuid verspreidt. Wat beter werkt is een kam met nylon pennen waar de pennen of bolletjes wat verder uit elkaar staan. Hierdoor wordt je hoofd beter gemasseerd en verspreidt de talg zich over je hele lokken, wat zorgt voor minder droog haar. Het allerbeste voor droog haar herstellen? Borstels van dierenhaar (al zijn er ook vegan alternatieven!). Vooral varkens- en zwijnenhaar zorgen ervoor dat je haarschubben worden gesloten, waardoor je droge haar beter kan herstellen en hydrateren.  

droog haar herstellen
Bristle & Nylon Brush bij Bol.com

Droog haar herstellen tip #2 - Slik Vitamine A

Als je droog haar hebt dan is je talgproductie van je hoofdhuid niet optimaal. Om dat op gang te krijgen, kun je vitamine A slikken. Vitamine A zit normaal in vlees, vis en zuivel maar ook in groente en fruit. Wil jij je droge haar herstellen? Dan kun je ook vitaminepillen gaan bijslikken voor mooiere lokken. Zo voorkom je namelijk dat je haar te droog wordt. Ook speciale haarvitamines kunnen je helpen, maar check altijd of er voldoende vitamine A in zit!

droog haar herstellen
HairSweets Haarvitamines bij Bol.com

Droog haar herstellen tip #3 - Gebruik een haarmasker of haarserum

Zorg dat je je droge lokken goed blijft hydrateren. Dat doe je met een haarmasker of haarserum. Je kunt zelf een haarmasker maken van ingrediënten die al in je keukenkastje staan, zoals een masker met honing en avocado. Maar je kunt natuurlijk ook voor een speciaal haarmasker of haarserum gaan voor (zeer) droog haar. Een voedend haarmasker voor droog haar bevat altijd olieën zoals kokosolie, jojoba olie of amandelolie. Let er daarnaast op of je het masker na een tijdje uit moet spoelen of dat je 'm de hele nacht in je haar kunt laten zitten. Voor extra droog haar is een overnight mask namelijk beter. Doe je haar in een vlecht en spoel de dag daarna uit.

Droog haar herstellen tip #4 - Vervang je kussensloop

Als je wakker wordt met warrig haar, heb je ongetwijfeld veel bewogen in je slaap. Die wrijving van je haarlokken op je kussen is niet echt fijn voor je haarschubben. Ook wordt je haar er pluizig van én droog. Vervang je kussensloop daarom wat vaker of kies voor een speciale haarkussensloop. Satijn is bijvoorbeeld veel zachter en beter voor je haar. Als je daarop slaapt, voorkom je de wrijving die je bij een katoenen kussensloop wel hebt. 

droog haar herstellen
STFF & Co® Satijnen Kussensloop bij Bol.com

Droog haar herstellen tip #5 - Was je haar met lauw water

Wat ook goed is om droog haar te herstellen, is je haar minder heet wassen. Het beste is om je haar met lauw water te wassen, omdat koel water je haarschubben juist sluit. Daardoor blijft je haar gehydrateerd. Wel zo fijn als je net je haar met een speciale shampoo hebt gewassen! Ook is je haar daarna een stuk zachter dan wanneer je het met warm water afspoelt.