Rode wangen: dit is hoe het kan komen + zo los je het op
Heb jij ineens last van blozen of heb jij standaard last van rode wangen, maar weet jij niet waardoor het komt? Er zijn meerdere redenen waarom jouw gezicht gloeit. Het kunnen tijdelijke of aanhoudende oorzaken zijn. Van een huidaandoening zoals rosacea of acne, tot het last hebben van spataderen of wellicht is het een reactie op voedsel of medicijnen. Hoe het kan komen en hoe jij het oplost leggen wij aan je uit.
Rosacea
Eén van de oorzaken van jouw rode wangen kan rosacea zijn. Rosacea is een auto-immuunreactie waarbij micro-organismen die op onze huid leven worden gezien als een potentiële bedreiging voor de huid, wanneer deze eigenlijk ervoor zorgen om onze huidbarrière gezond te houden. Wanneer jouw huid deze probeert te bestrijden, leidt dat tot o.a. roodheid op het gezicht.
Als jij last denkt te hebben van rosacea, kan je het beste naar de huisarts gaan om speciale medicijnen op recept te krijgen. Bepaalde triggers vermijden kunnen ook helpen om rosacea te verminderen. Stress, alcohol, kruidig voedsel, blootstelling aan de zon, warme dranken en warm of koud weer zijn de meest voorkomende oorzaken van deze huidaandoening.
Acne
Acne wordt vaak geassocieerd met roodheid. Wanneer dat de oorzaak is van jouw rode wangen, is focussen op het verminderen van ontstekingen de oplossing. Er zijn geneesmiddelen zonder recept verkrijgbaar - zoals huidgel met benzoylperoxide - om roodheid door acne te verminderen en te helpen bij het genezen van onzuiverheden. Doe een bezoekje aan de apotheek of maak een afspraak bij de huisarts voor medicijnen op recept.
Een skincare routine met de juiste gezichtsverzorgingsproducten, kunnen jouw ook helpen wanneer je last hebt van acne. Producten met salicylzuur, bijvoorbeeld deze reinigingsolie en dit exfoliërende masker van The Ordinary, helpen bij het verminderen van puistjes. Let wel op als jij een gevoelige of droge huid hebt. In dat geval kun jij het beste je huid goed hydrateren met ingrediënten zoals hyaluronzuur, ceramiden en peptiden.
Spataderen
Spataderen kunnen ook de reden zijn waarom jij rode wangen hebt. Spataderen zijn kleine bloedvaten die verwijd zijn. Dit ontstaat meestal door overmatig blootstelling aan de zon. Een goede reden om altijd SPF te gebruiken! Spataderen kunnen worden behandeld met speciale lasertherapie.
Voedsel- of drankallergie
Bepaalde voedingsmiddelen kunnen effect hebben op ons lichaam. Het is mogelijk dat jouw rode wangen worden veroorzaakt door een voedsel- of drankallergie. Pittig voedsel, hete sauzen, pepers en kruiden kunnen er allemaal voor zorgen dat jij tijdelijk rood wordt in je gezicht. Daarnaast kan het zijn dat je gevoelig bent voor zuivel, chocolade of citrusvruchten. De oplossing is om deze triggers te vermijden. Wordt bewust van de mogelijke oorzaken van jouw tijdelijke rode wangen. Het drinken van alcohol kan ook mogelijk de oorzaak zijn.
Reactie op medicijnen
Blozen in het gezicht is een bijwerking van een lange lijst aan medicijnen. Slik jij bijvoorbeeld geneesmiddelen tegen een hoge bloeddruk, antibiotica of neem jij hartmedicatie? Dan is dit mogelijk de boosdoener. Raadpleeg jouw huisarts als jij denkt dat jouw rode wangen een reactie is op de medicijnen die je neemt.
Auto-immuunziekten
Rode wangen kunnen ontstaan door een auto-immuunziekte. Meestal gaat dit gepaard met andere symptomen zoals hoofdpijn, hartkloppingen, diarree, zweten en gewichtstoename. Onder andere veroorzaakt Lupus of de ziekte van Cushing blozen in het gezicht. Raadpleeg direct een arts bij de verschijning van meerdere van deze symptomen.
Zwangerschap
Ineens last van blozen? Het kan zijn dat jij last hebt van de bekende zwangerschapsgloed. Tijdens een zwangerschap circuleert er meer bloed door jouw lichaam om de groei van de baby te ondersteunen. Het aantal haarvaten en bloedvaten in het gezicht kunnen als gevolg hiervan toenemen.
Menopauze
Het hebben van opvliegers kan ook de reden zijn van jouw rode wangen. Wanneer jij in de menopauze terechtkomt, krijg je last van hormonale schommelingen. De afname van oestrogeen zorgt ervoor dat jouw lichaamstemperatuur omhoog gaat, en een opvlieger is een mechanisme om jouw lichaam af te koelen. Jouw huisarts kan verschillende behandelingsopties voorschrijven om te helpen bij opvliegers, van lichaamstherapieën tot supplementen en voorgeschreven medicijnen.