Deze voordelen van dagelijks SPF smeren ken je nog niet

Gezicht door Anne-Fleur

Waar de een zo dertig minuten voor een *uitgebreide* skin care routine uittrekt, is de ander al blij dat 'ie 's ochtends een plensje water in z'n gezicht kan gooien, want: moe. Anyways, iedereen weet dat gezichtsverzorging heel belangrijk is, maar wat men vaak vergeet is een heel belangrijke stap, namelijk, SPF smeren. Nog niet overtuigd? Dit zijn voordelen van SPF die je nog niet kent. 

Lees ook: Een puist op je lip: zo kom je ervanaf

Wat is SPF eigenlijk?

SPF betekent Sun Protection Factor. Oftewel, zonnebrandcrème. De meeste mensen gebruiken dit eigenlijk alleen maar als ze in de zomer een dagje willen bruinbakken, maar het is dus eigenlijk veel en veel beter als je het elke dag gebruikt. Belangrijk om je skin care routine helemaal af te toppen (je smeert het namelijk als laatste op je gezicht, voor je eventuele make-up aanbrengt). SPF kent een heleboel voordelen en dat is níet alleen je huid beschermen voor de zon. 

Voordelen SPF smeren

Natuurlijk helpt zonnebrandcrème tegen het verbranden van je huid wanneer je in de zon ligt, maar ook in tijden van sneeuw, ijs en kou komt SPF goed van pas. Dit zijn de belangrijkste voordelen, die je (hopelijk) overtuigen om nú nog zonnebrand op je hoofd te smeren. 

De huid verouderd minder

De voornamelijkste reden dat je SPF smeert, is dat je schade van UV-licht, ook wel zonlicht, tegen wil gaan. 95% van de zonnestralen doorboren heel snel je huid waardoor er bepaalde stoffen in je huid worden beschadigd. Dermalogica vertelt: "UVA-stralen hebben een lange golf en dringen diep door in de huid, waardoor ze collageen en elastine kunnen aantasten (en dus huidveroudering kunnen veroorzaken)". 

Het helpt tegen schadelijkheid van blauw licht

Tegenwoordig zit bijna iedereen elke dag achter z'n laptop of zitten we uren - maar dan ook echt uren - te scrollen op TikTok, Instagram en Twitter. Conclusie: je krijgt mega veel blauw licht in je ogen, maar ook in je huid. dr. Anne Wetter, oprichter van ALLÉL en dermatoloog legt uit dat meerdere studies hebben aangetoond dat blauw licht "geassocieerd kan worden met een verhoogde hyperpigmentatie en melanogenese, die melasma in de huid kan veroorzaken". Daarnaast vertelt ze ook nog dat blauw licht een "korte golflengte met een hoge energie" heeft. 

Het helpt tegen puistjes

SPF helpt niet alleen bij schadelijkheid van de zon, maar ook bij schadelijkheid van luchtvervuiling. De lucht is hedendaags alles behalve schoon en dat kan nogal van invloed zijn op je huid. Met SPF voorkom je dat je huid wordt aangetast en dat oneffenheden en puistjes minder kans hebben om een aanslag te plegen op je skin. 

Het maakt je huid glowy 

Heb je erg last van een droge huid en lijkt geen enkele moisturizer te helpen? Well, SPF is je redder in nood. Zonnebrandcrème is namelijk super hydraterend, want ja: het is letterlijk om je huid te beschermen tegen verbranding. Voor een mooie en gezonde glow op je huid, is SPF écht een uitkomst. 

Lees ook: Lippen opspuiten: hoe gevaarlijk is het eigenlijk?