Waarom je droomt over mensen die je al lang niet hebt gezien

Ontspanning door Anne-Fleur

Schrik jij je ook helemaal het lazarus als je 's ochtends wakker wordt en beseft dat je 's nachts over die ene vreselijke ex hebt gedroomd? Of iemand anders die je al jaren niet gezien hebt? We can relate. Misschien gebeurt het je wel vaker, waardoor je hersenen overuren gaan draaien, want waarom in vredesnaam droom je over diegene? Gelukkig voor jou zit er gewoon een reden achter. 

Lees ook: Wow: als je vaak raar droomt ben je dus eigenlijk mega slim

Waarom je kunt dromen over mensen die je al lang niet gezien hebt

Vaak zijn dromen heel erg random, maar zie je opeens allerlei mensen uit je verleden op de momenten dat je slaapt, dan ga je toch denken dat er iets achter zit. Om je meteen maar even gerust te stellen: hoe die mensen in jouw dromen zijn, heeft níks te maken met hoe zij nu zijn. Het kan betekenen dat je (onbewust) in je dagelijks leven nog over die periode met die mensen nadenkt. Of dat je hun persoonlijkheid van vroeger een beetje mist (en zelfs misschien wel nodig kan hebben in je leven). 

Dagelijks bewustzijn

Eerdere onderzoeken lieten al weten dat dagelijks bewustzijn en droombewustzijn veel met elkaar te maken hebben. Jouw brein verwerkt 's nachts alles wat je die dag hebt meegemaakt en probeert er een plekje voor te zoeken. Is er iets gebeurt dat jou (bewust of onbewust) doet herinneren aan iemand van vroeger, dan kan dat in jouw droom weer terugkomen. Best wel gek eigenlijk...

Effect

Droomanalist Lauri Loewenberg vertelt aan Bustle: "Alles en iedereen in je droom staat voor een deel van jou of voor iets dat een direct effect op jou heeft." Ergens wel logisch, want alle mensen in je leven kun je zien als blessing or a curse en hebben jou sowieso gemaakt tot wie je nu bent. Ook al heb je er geen contact meer mee. Daarnaast laat een andere droomanalist, Joy Strong nog weten dat wanneer je opeens vaak over een oude bekende droomt, je niet direct weer opnieuw contact hoeft te leggen. "Het betekent niet dat diegene een rol in jouw huidige leven moet spelen". 

Lees ook: Aha! Dít betekent het dus wanneer je vaak droomt dat je zwanger bent