Hoe vaak komt extreme misselijkheid tijdens de zwangerschap voor?

Mama door Anne-Fleur

Zwanger zijn is negen van de tien keer mega leuk. Je hebt een kleine op komst en waarschijnlijk kun je niet wachten tot je moeder bent geworden. Allemaal leuk en aardig, totdat je te maken krijgt met allerlei vervelende zwangerschapskwaaltjes. Een voorbeeld hiervan is extreme misselijkheid, wat ook wel Hyperemesis gravidarum (HG) genoemd. Heel heftig, maar hoe vaak komt zoiets nou eigenlijk echt voor bij zwangere vrouwen?

Lees ook: Is een tattoo laten zetten tijdens de zwangerschap gevaarlijk?

Hoe vaak komt extreme misselijkheid tijdens de zwangerschap voor? 

Hyperemesis gravidarum is van toepassing wanneer misselijkheid tijdens de zwangerschap erg extreme vormen aanneemt, waarbij je ook nog eens overmatig overgeeft. Dat kan heel heftig zijn en natuurlijk helemaal níet waar je op zit te wachten tijdens je zwangerschap. HG is een aandoening waar zo'n twee procent van de zwangere vrouwen last van heeft. 

Normale ochtendmisselijkheid

Als je zwanger bent en je hebt last van ochtendmisselijkheid dat soms gepaard gaat met overgeven, dan is er in principe niets geks om je zorgen om te maken. Zolang je in ieder geval een beetje eetlust hebt en je niet opeens kilo's afvalt, is er geen reden tot paniek. Na het eerste trimester verdwijnen de ochtendmisselijkheid klachten meestal weer. 

Verschil 

Met HG is zo'n misselijkheid dus wel een stukje extremer. Hierbij houden de klachten vaak de gehele zwangerschap aan, heb je weinig tot geen eetlust en verlies je vaak veel gewicht. Dat alles is natuurlijk alles behalve gezond voor je en kan nare gevolgen hebben voor je lichaam. Gelukkig kan het geen kwaad voor je baby, aangezien je lichaam altijd als eerste de kleine spruit te eten zal geven. 

Symptomen van HG

- Meerdere keren per dag overgeven
- Bijna geen eten of drinken kunnen binnenhouden 
- Oververmoeidheid
- Gewichtsverlies
- Normale activiteiten moeilijk kunnen uitvoeren
- Symptomen van uitdroging
- Overgevoelig voor prikkels
- De klachten gaan door na het eerste trimester

Ben je zwanger en herken je jezelf in bovenstaande punten? Neem dan vooral contact op met je arsten of verloskundige! 

Lees ook: Saskia Lane (21) lag in coma door Covid-19 tijdens bevalling van dochter