Saskia Lane (21) lag in coma door Covid-19 tijdens bevalling van dochter

Mama door Jordan

We kunnen het ons niet voorstellen, vier weken na je bevalling pas je eigen kind zien. Het gebeurde bij Saskia (21), zij belandde elf weken in een coma door Covid-19. Tijdens haar bevalling was Saskia compleet bewusteloos en werd haar dochtertje geboren door een keizersnede.

Lees ook: De loterij winnen: droom of nachtmerrie?

Bang voor het vaccin

De 21- jarige Saskia uit West Sussex vertelt in een interview met Closer over haar gevecht tegen Covid tijdens haar zwangerschap en bevalling. Toen zij zwanger werd van een dochtertje, besloot Saskia te wachten met het covid-vaccin. Door alle horrorverhalen durfde zij het niet aan. Ze vertelt: “Ik had zwangerschapsdiabetes, dus werd ik vrij vroeg uitgenodigd voor mijn vaccinatie omdat ik als kwetsbaar werd beschouwd. Ik belde mijn huisarts om te vragen of het veilig was om het vaccin te krijgen, maar op dat moment was er nog niet genoeg onderzoek naar gedaan en kreeg ik te horen dat ik het niet moest nemen.”

Saskia’s zwangerschap verliep voorspoedig en ze was dolblij toen ze ontdekte dat ze weer een meisje kreeg. Een paar maanden later kreeg zij opnieuw een uitnodiging voor het vaccin. Ze vertelt: “Op dat moment werd het veilig geacht voor zwangere vrouwen, maar ik was onzeker. Op social media las ik zoveel verhalen over doodgeboorte en bloedstolsels dat ik het weer niet aandurfde. Ik begrijp nu dat ik naar de wetenschappers had moeten luisteren, maar ik liet me meeslepen.”

Positieve test

Op een dag belde Saskia’s moeder in paniek op. “Mijn moeder had een artikel gelezen over een vrouw die Covid had gekregen tijdens haar zwangerschap. Terwijl haar baby het had overleefd, was zij tragisch overleden", vertelt Saskia. Haar moeder dwong haar om de prik te nemen. Saskia ging overstag en verkreeg haar eerste vaccin. Helaas kwam zij er te laat achter dat ze het virus al had opgelopen. Op dit moment was Saskia 6 maanden zwanger en werd ze erg ziek van het virus. Na dagenlang het bed niet te kunnen verlaten en last met ademhalen belde zij haar huisarts. Saskia’s vriend moest op verzoek van de huisarts een oxymeter ophalen, dit is een klein apparaat waarmee je het zuurstofgehalte in je bloed kan meten. Een gezond persoon zou een verzadigingsniveau van niet minder dan 97% moeten hebben, maar die van Saskia zat op 85%. Met spoed werd zij door de ambulance naar het ziekenhuis gebracht.

Een eenzame ziekenhuisopname

Saskia moest alleen naar het ziekenhuis, omdat er geen familie of vrienden op een Covid-afdeling mochten komen. Ze heeft vage herinneringen aan wat er daarna gebeurde. Ze vertelt: “Ik herinner me vaag dat een dokter me vertelde dat de baby geboren moest worden, en dat het het veiligst was om me in slaap te brengen terwijl ze een keizersnede uitvoerden.” Terwijl baby Betsy gezond ter wereld kwam, ging het steeds slechter met Saskia. “Later ondekte ik dat mijn longen het tijdens de operatie hadden begeven. Een van de longen klapte in, ik had een gat in de andere en ik kreeg een bloedvergiftiging.” Saskia werd overgebracht naar het St. Thomas-ziekenhuis in Londen, waar ze aan een machine werd gelegd die fungeert als long. Haar familie kreeg te horen dat het haar laatste kans op overleven zou zijn.

11 weken lange coma

Betsy werd overgebracht naar een speciale zorgafdeling. Ze moest eerst drie keer negatief getest worden voordat haar familie haar mocht bezoeken. Gelukkig kreeg Betsy het virus niet. Pas drie weken na haar bevalling werd Saskia uit haar coma gewekt. “Toen ik bijkwam wist ik niet waar ik was en kon ik me niets herinneren van wat er gebeurd was, of zelfs dat ik bevallen was. Mijn moeder moest mij foto’s laten zien en toen ik foto’s zag van Betsy kon ik niet geloven dat het mijn baby was. Ik miste haar geboorte en de eerste knuffel, ik was bang dat we nooit een band zouden krijgen." Saskia mocht geen bezoek ontvangen zolang ze nog positief testte op Covid. Pas toen Besty vier weken oud was, konden de twee elkaar eindelijk ontmoeten. “Betsy in mijn armen houden was het beste gevoel ooit, en het gaf me de kracht om te blijven vechten en beter te worden.”

Blijvende schade

In totaal lag Saskia elf weken in het ziekenhuis. “Mijn longen zijn waarschijnlijk blijvend beschadigd. Ik krijg momenteel ook therapie omdat ik PTSD (posttraumatische stressstoornis) heb van de hele ervaring. Het heeft me zowel lichamelijk als geestelijk geraakt. Gelukkig kon Saskia tijdens de kerst thuis zijn bij haar familie en heeft ze genoten van elk moment. Begin december kreeg ze haar tweede vaccinatie. Ze dringt er bij iedereen op aan om zich zo snel mogelijk te laten vaccineren. “Als ik mijn prik eerder had gehad, was het heel goed mogelijk dat dit nooit gebeurd was. Ik leef nog om mijn verhaal te vertellen, maar ik ben een van de gelukkigen.”

Lees ook: Stephanie (24) stond naast een vulkaanuitbarsting: '70% van mijn lichaam is verbrand'