Dit is waarom je jezelf af en toe even lekker mag knuffelen

Ontspanning door Jennifer

Het is vandaag knuffeldag! Niemand om mee te knuffelen? Hoeft ook niet, je kunt ook lekker jezelf knuffelen! Het klinkt misschien wat gek en awkward, maar soms heb je gewoon heel snel een warme omhelzing nodig. Waarom wachten op een ander, als je ook jezelf liefde kan geven?

knuffeldag jezelf knuffelen

Lees ook: Deze kattenrassen houden het meest van knuffelen

Waarom jezelf knuffelen goed voor je is

Helaas zijn we niet altijd in staat om iemand fysiek te knuffelen. Dat terwijl een knuffel veel kan doen bij mensen. Dankzij een knuffel voel je je direct meer close met iemand. Ook geeft een knuffel je vaak een blij gevoel. Je weet hierdoor dat anderen om je geven. Lief!

Ben je eens echt toe aan een knuffel, maar is er niemand in de buurt? Kijk in de spiegel en zie daar: je knuffelpartner. Knuffelen, al is het met jezelf, heeft zoveel voordelen.

Jezelf knuffelen haalt pijn weg

Het is echt onderzocht: jezelf knuffelen vermindert de pijn. De onderzoekers gebruikten lasertechniek, waardoor de deelnemers zogenaamd ‘een prik kregen’. Op het moment dat deze deelnemers hun armen gekruist hielden – alsof ze zichzelf knuffelden – ervaarden ze minder pijn van de prik. Wow! Als je je armen gekruist houdt, raakt je brein in de war. Het snapt dan niet meer waar de pijn nou vandaan komt. En terwijl je brein vervolgens onderzoekt waar de pijn vandaan komt, voelen jij en je brein de pijn minder goed. Dit gebeurt ook met pijn, wanneer je bijvoorbeeld over een muggenbult wrijft.

Jezelf knuffelen geeft veilig gevoel

Een knuffel van iemand zorgt dat je je minder eenzaam voelt, maar wat als er dus niemand is? Nou, dan kun je dit gevoel copy pasten! Jezelf knuffelen vermindert de eenzaamheid net zoveel. Ook een knuffel aan jezelf geeft een comfortabel en veilig gevoel. Je hebt niet altijd iemand nodig om je beter te voelen.

Jezelf knuffelen vermindert stress

Loopt je stressniveau op tijdens een lange studie- of werkdag? Pak jezelf vast en ga lekker jezelf knuffelen! Je kunt ook naar iemand toe, maar waarom als je jezelf binnen no time kan knuffelen? Het haalt niet direct al je problemen weg, maar een knuffel vermindert in ieder geval de stress.

Jezelf knuffelen geeft zelfliefde boost

Een beetje zelfliefde kan echt geen kwaad. Als je van jezelf houdt, dan houd je ook makkelijker van een ander. En laat een knuffel nou een boost zijn voor zelfliefde! Ja, jezelf knuffelen maakt het makkelijker om jezelf te accepteren zoals je bent. En wanneer je jezelf meer waardeert, ga je ook andere dingen of mensen in het leven meer waarderen. Win-win situatie!

Jezelf knuffelen: zo doe je dat

  1. Vouw allereerst je armen om je lichaam. Zorg dat je dit op een zo natuurlijke en comfortabele manier doet, des te minder awkward het voelt. Vouw je armen bijvoorbeeld over je buik of net onder je borst. Dit voelt misschien minder gek, dan wanneer je je armen rond je borst vouwt.
  2. Leg nu je handen op je schouders of bovenarmen, wat het meest comfy voelt. Wanneer je jezelf bijvoorbeeld over je buik knuffelt, is het fijner om je handen rond je zij te buigen.
  3. Naar wat voor soort knuffel verlang je eigenlijk? Bedenk je dit nu. Wil je een sterke knuffel? Of een zachtere, troostende knuffel?
  4. Knijp jezelf nu met genoeg druk om deze knuffel na te bootsen. Niet te hard natuurlijk, wees lief voor jezelf!
  5. Knuffel jezelf zo lang als je wilt en nodig hebt.
  6. Eventueel kun je tijdens de knuffel zachtjes heen en weer wiegen. Sommige mensen vinden dit rustgevend, maar niets is verplicht.
  7. Voel je je toch niet comfortabel tijdens het knuffelen van jezelf? Je kunt ook alleen je onderarmen of schouders strelen op een kalmerende manier. Eigenlijk alsof je jezelf een zachte massage geeft. Enjoy!

Lees ook: Bizar: knuffelen met wildvreemden op een pyjamaparty