Hoe houd je het huis gezellig zonder kerstverlichting?

Wonen door Redactie Ze.nl

Ben jij zo iemand die het liefst begin november de kerstboom al heeft staan en huis volhangt met kerstversiering en verlichting? Maar wanneer de kerstspullen weer weg zijn, laat het toch altijd een bepaalde leegte achter in je woonkamer. Met een kerstboom en overal extra sfeervolle verlichting ziet je huis er nu eenmaal een stuk gezelliger uit. Hoe zorg je er nu voor dat je die leegte weer wat opvult zonder dat het er uitziet alsof het het hele jaar door kerst is? 

Lees ook: Wees goed voorbereid: de tuintrends van 2022

Ruil de kerstboom in voor een mooie plant

Vind je ook niet dat de plek waar de kerstboom heeft gestaan er altijd zo zielig en leeg uit ziet wanneer hij er eenmaal niet meer staat? Vul de leegte op met een prachtige groene kamerplant. De kerstboom neemt vaak behoorlijk wat ruimte in beslag, dat betekent dat je er daarna prima een lekkere grote plant voor in de plaats kunt zetten. Wat dacht je van een mooie Areca palm of de geliefde Strelitzia? Je huis lijkt direct een vrolijke, tropische jungle. Sowieso maak je een ruimte heel gezellig door veel planten te plaatsen. Vooral richting het voorjaar ziet het er lekker fris en groen uit en brengt het je ruimte meer tot leven. Kale hoekjes worden opgevuld door een mooie plant en zien er daardoor minder kaal uit. 

Vergeet je tuin of balkon niet

Je kent ze vast wel, die plaatjes van heerlijke, over-the-top verlichte en versierde Amerikaanse huizen rond de kerstperiode. Het motto daar is meestal: hoe meer hoe beter. De huizen zijn niet alleen van binnen prachtig versierd, maar ook de buitenkant van de woning en de tuin krijgen een flinke kerst make-over. Ook in Nederland kunnen we er wat van tegenwoordig. Veel mensen hebben ook kerstlampjes in een boom, heg of op het balkon. Of de tuin vol met verlichte kerst figuren zoals een rendier met slee. Zeker wanneer het vroeg donker wordt en je een wandeling maakt door de buurt ziet het er heel erg gezellig uit. Maar over een tijdje breekt het voorjaar weer aan en liggen al die leuke lampjes weer op zolder. Hoe zorg je ervoor dat je tuin er dan nog net zo sfeervol uit ziet als rond de feestdagen? Nou met de juiste tuinverlichting! En dat hoeven geen kerstlampjes te zijn, maar met mooie spots, een klassieke buitenlantaarn of een moderne led wandlamp breng je het hele jaar door een prachtige sfeer in je tuin. Perfect voor een frisse lente avond wanneer je rond de vuurkorf zit met een kop thee, of tijdens een broeierige zomeravond als je met een glas witte wijn achter in de tuin zit te genieten. 

Verlichting voor binnen

Niet alleen in de tuin brengt verlichting veel sfeer, maar ook binnenshuis zorgt de juiste verlichting voor een extra gezellig beeld. Het plaatsen van de juiste verlichting zorgt er dan ook voor dat je kamer er áltijd gezellig uitziet, niet alleen met kerst. Ben je niet tevreden over hoe je woonkamer of een andere ruimte er uit ziet? Krijg je het maar niet zo sfeervol als je zou willen, terwijl je al leuke accessoires hebt neergezet, de muren een mooie kleur hebt gegeven en je net een nieuwe bank hebt aangeschaft? Kijk dan eens kritisch naar je lichtplan. Je kunt je huis net zo mooi inrichten, met de verkeerde verlichting kan het alsnog niet mooi uitkomen en niet die sfeer uitstralen waar je naar op zoekt bent. Wanneer je rond de kerst overal gezellig lichtsnoeren hebt hangen dan ziet het er ineens wel gezellig uit en dat komt omdat daar vaak heel warm licht van komt. Warme verlichting is dus essentieel. Het hoeft niet overal gelig, warm licht te zijn, als je met accentverlichting maar de juiste plekken uitverlicht. Handig is om bij de basis te beginnen, waar heb je lichtbronnen nodig? Zoals boven de eettafel of naast je fauteuil waar je zit te lezen. Daarna breng je accent- en sfeerverlichting aan om er een geheel van te maken. Kom je er zelf niet uit? Laat je eens adviseren door specialist. Je gaat ervaren wat voor een verschil licht kan maken in huis.

Lees ook: Makeover? Dit zijn de trendkleuren van 2022 voor je interieur